Măgăruș orfan, salvat după ce a fost călcat de un buldozer

×
Codul embed a fost copiat

Un măgăruș a reușit să impresioneze România. Animalul, ale cărui picioare au fost zdrobite de un buldozer, a fost ajutat să meargă din nou, dupa ce i-au fost montate niște proteze speciale.

Intervenția, care a durat mai multe ore, a fost o premieră, susțin medicii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. După recuperare, măgărușul va avea o viață aproape normală în adăpostul în care este o adevărată vedetă.

Povestea măgărușului Vasilică începe în urmă cu mai mulți ani când a fost găsit abandonat pe un drum de lângă București.

Mama lui fusese călcată de un TIR și nu a mai putut fi salvată. Pe atunci doar un pui, Vasilică a fost luat de oameni cu suflet mare care l-au dus la un sanctuar pentru animale.

Însă un eveniment tragic a făcut ca și el să treacă printr-o încercare grea, în urma careia a rămas mutilat pe viață.

Înainte de sărbători, în timp ce la grajduri se făceau lucrări de modernizare, a fost lovit de un buldozer, care i-a trecut peste picioarele din spate.

Pentru a nu fi eutanasiat, a primit o șansă nesperată de la clinica Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Aici, chirurgii i-au implantat două tije metalice, care îl vor ajuta, în timp, să își recapete mersul normal.

Prof. dr. Iancu Morar, coordonator USAMV Cluj-Napoca:
"Norocul nostru a fost că avem o echipă foarte bine instruită. Ne putem permite să facem și intervenții mai neconvenționale, cum a fost și cazul lui Vasilică".

Dupa săptămâni întregi de tratament, Vasilică are încă nevoie de sustinere pentru a se ridica dar, pentru început, reușeste să stea singur în picioare.

Dr. Mirela Rus, USAMV Cluj-Napoca: "Considerăm că am trecut peste eventualele complicații post-operatorii imediate, însă ne ocupăm în continuare de complicații care pot să apară. Recuperarea lui este bună".

Costurile operației s-au ridicat la 6.000 de euro.

Marius Chircă, vicepreședintele Asociației Kola Kariola: "Mi s-a oferit oportunitatea să cumpăr materialele necesare intervenției chirurgicare. Cantitățile perfuzabile, antibioticul care intra în acest animal, zilele de internare pe care le petrece acolo sunt multe, cantitățile mari și medicamentele extrem de scumpe".

Ionuț este îngrijitorul care l-a crescut de mic pe măgăruș și asteptă cu nerăbdare ca prietenul lui să vină acasă.

Ionuț Nedea, îngrijitor: "Am trecut prin momente foarte grele. Vasilică, te aștept acasă, tată, cu cea mai mare plăcere și cu cel mai mare dor".

La aproape patru săptămâni de la operație, Vasilică se recuperează încă la clinica din Cluj.

 

Citește și...
Caz înfiorător în Cluj. Un tânăr și-a incendiat tatăl după o ceartă banală
Caz înfiorător în Cluj. Un tânăr și-a incendiat tatăl după o ceartă banală

Gest șocant făcut de un tânăr de 32 de ani, din județul Cluj. Într-un exces de furie, acesta și-a incendiat tatăl chiar în casa în care locuiau împreună.

Recomandări
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii

Departe încă de a rezolva problemele celor care ies în stradă cerând salarii mai mari, politicienii s-au ocupat, totuși, să caute vinovații.

Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană
Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană

În timp ce România pierde timp și bani cu anchete și dispute politice, Polonia își reconstruiește țara cu bani europeni. Este un model de succes despre cum pot fi cheltuite fondurile de la Uniunea Europeană, rata de absorbție fiind de peste 80%.

Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul
Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul

După negocierile purtate marți, sindicatele au anunțat că greva din școli nu se oprește. Peste 20.000 de angajați din învățământ au fost în stradă, la cel mai mare miting din educație al ultimilor ani.