Ideea genială a doi tineri din Timișoara. Cum ajută patronii de restaurante să facă economii și să reducă risipa alimentară

×
Codul embed a fost copiat

În loc să ajungă la gunoi, mâncarea este vândută la preț redus pe internet, la finalul zilei.

Este ideea unor tineri din Timișoara, care au încheiat contracte cu mai multe restaurante din oraș. Patronii fac economii și reduc astfel risipa alimentară.

Potrivit unui studiu, mii de tone de mâncare sunt risipite zilnic la noi in țară, în timp ce semeni de-ai noștri nu au ce pune pe masă.

Rareş Mara şi Marius Pascu, absolvenţi ai facultăţii de Economie din Timişoara, au pus pe picioare un start-up care ajută restaurantele să vândă mâncarea rămasă la sfârșitul programului, cu aproximativ 60 la sută mai ieftin decât în timpul zilei.

Ideea i-a venit lui Rareş în timpul masterului pe care l-a urmat, timp de 10 luni, în Danemarca. A revenit acasă și, din luna martie, când inceput proiectul, a reușit să convingă 12 patroni de restaurante din Timişoara.

Citește și
Chelnerita
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO

„Am început cu mall-urile, pentru că acolo este risipă mai mare și este și un număr mai mare de oameni”, a explicat Rareș Mara, cofondator Claver Eat.

Ofertele cu mancarea de la finalul zilei sunt postate pe o rețea sociala, iar cei intersesați pot rezerva meniul.

Iar la ora închderii, angajații pregătesc pachetele pe care urmează să le ia fiecare acasă. Tot pentru a reduce risipa de alimente.

„Le oferim personalului să le ia acasă, ducem la părinți, mai avem câteva persoane mai în vârstă care se bucură primind un meniu, o ciurbă, un felul doi”, a declarat un manager de restaurant.

În România, zilnic ajung la gunoi aproximativ 6.000 de tone de alimente. Nu vorbim doar despre restaurante. Si acasa, oamenii cumpără deseori mai mult decat au nevoie.

Putini sunt cei care cumpara doar strictul necesar.

Pana acum, cei doi tineri au vândut la pret redus, în jur de 700 de kg de mâncare, ceea ce inseamna pentru restaurantele implicate o economie estimată la 22 de mii de lei. Proiectul lor a fost finantat cu 5.000 de euro, suma castigata la concurs organizat cu ocazia Flight Festival.

Citește și...
O nuntă din Botoșani s-a desfășurat fără mire. A fost testat pozitiv și nu a avut voie să intre în restaurant
O nuntă din Botoșani s-a desfășurat fără mire. A fost testat pozitiv și nu a avut voie să intre în restaurant

O nuntă din Botoșani s-a desfășurat, weekendul trecut, fără mire, pentru că acesta a fost depistat pozitiv și nu a fost lăsat să intre în restaurant.

O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO

O chelneriță de la un restaurant din SUA a povestit într-un video pe TikTok că a izbucnit în lacrimi când o familie care a cheltuit la o masă peste 600 de dolari nu i-a lăsat bacșiș, pentru că nu i-a avertizat că vor avea mult de plată pentru consumație.

Recomandări
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși

Generalul-locotenent ( în rezervă) Ben Hodges - fost comandant al trupelor aliate din Europa - a vorbit într-un interviu acordat Știrile PRO TV despre evoluția războiului din Ucraina și cât de mare este riscul ca Rusia să atace o țară NATO.

Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative
Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative

Uniunea Europeană a interzis de luni importurile de petrol pe mare din Federația Rusă. Embargoul are ca scop reducerea veniturilor din vânzarea țițeiului pe care regimul lui Vladimir Putin le foloseşte pentru finanțarea războiului.

Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă
Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.