Furtunile care pot provoca daune mari pe litoralul românesc vor putea fi anticipate mai devreme cu ajutorul unor noi balize
Furtunile care pot provoca daune mari pe litoralul românesc vor putea fi anticipate cu precizie și chiar mai devreme ca până acum. Institutul de Dezvoltare Marină a montat 4 balize, care vor furniza informații despre fenomenele extreme, formate în larg.
Cumulate cu datele meterologilor - vor permite emiterea unor avertismente.
Cele patru balize au fost montate, în larg, la 15 metri adâncime, în Eforie, Mamaia, Năvodari și Sulina. Toate transmit informații despre nivelul apei, înălțimea valurilor, viteza vântului și mișcarea curenților.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Balizele sunt dotate și cu senzori de temperatură, care acum - de pildă - ne arată că marea este neobișnuit de caldă. În mod normal în luna noiembrie apa ar trebui să aibă 10 grade Celsius.
Datele sunt prelucrate în dispeceratul Institutului de Dezvoltare Marină din Constanța.
Progonozele întocmite și cu ajutorul informațiilor furnizate de balize sunt trimise Inspectoratului pentru Situații de Urgență care va alerta din vreme oamenii și autoritățile, în eventualiatea unor evenimente meteorologice severe.
DANIEL NĂSTASE, PURTĂTOR DE CUVÂNT ISU DELTA: „Din momentul în care noi primim avertizarea nu durează mai mult de 1 minut sau 2 minute în a selecta tipul de mesaj pe care noi trebuie să îl transmitem, avertizarea pe care trebuie să o transmitem populației cât și măsurile de prevenire.”
Balileze montate în largul Mării Negre au fost cumpărate în urma unor proiecte ale cercetătorilor din Constanța și cu bani de la NATO.