Examenul auto în 2024. Ce schimbări sunt anul acesta. Cât timp trece între proba teoretică și cea practică

Examen auto
Shutterstock

În 2024, obținerea permisului auto în România suferă schimbări semnificative, iar aceste modificări au fost impuse de adoptarea unui nou proiect de lege de către Camera Deputaților.

Ce trebuie să știe toți cei care urmează să facă școala de șoferi anul acesta.

Noutăți despre examenul auto, în 2024

Oportunitatea susținerii examenului teoretic în orice localitate din țară.

Camera Deputaților a adoptat în unanimitate un proiect de lege ce permite susținerea examenului teoretic pentru permisul auto în orice localitate din țară, eliminând astfel cerința anterioară care impunea susținerea acestuia doar în localitatea de domiciliu.

Această modificare esențială vine în întâmpinarea nevoii de accesibilitate și flexibilitate pentru candidați, deschizând noi posibilități pentru cei care aspiră să obțină permisul de conducere.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Reducerea timpilor de așteptare între examene. Modificările aduse Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 vizează și reducerea timpilor de așteptare între promovarea examenului teoretic și susținerea celui practic.

Acest aspect va contribui semnificativ la eficientizarea procesului de obținere a permisului auto, oferind candidaților mai multă flexibilitate în programarea examenelor și reducând astfel perioada de așteptare între acestea.

Structura și desfășurarea examenului teoretic pentru categoria B. Pentru categoria B, examenul teoretic constă în 26 de întrebări, iar aplicantul trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 dintre acestea.

„Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii.

Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, mai prevede actul normativ.

Proba se desfășoară în format digital, iar timpul alocat este de 30 de minute. Rezultatul este comunicat imediat la finalul examenului, printr-un calificativ de "admis" sau "respins".

„Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat „admis” de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, prevede actul normativ.

Pașii necesari pentru obținerea permisului de conducere

Când vine vorba despre formalitățile necesare la școala de șoferi, acestea se împart în două categorii distincte. Pe de o parte, sunt documentele esențiale pentru a te înregistra la cursurile practice și teoretice oferite de respectiva unitate, iar pe de altă parte, sunt actele pe care trebuie să le prezinți în vederea susținerii examenului.

Actele necesare pentru înscrierea la școala de șoferi:

· Pentru a te înscrie la o școală de șoferi autorizată din România, trebuie să urmezi procesul specific fiecărei unități.

· Înscrierea poate implica și plata unor taxe, care variază în funcție de fiecare școală.

· Cartea de identitate: originalul și o copie;

· Cazierul judiciar: obținut de la orice secție de poliție din orașul tău de reședință, cu mențiunea "Examen auto”;

· Adeverința de la medicul de familie: cu mențiunea "Apt pentru școala de șoferi”;

· Avizul psihologic: obținut în urma unui consult la un cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;

· Fișa medicală pentru permisul auto: eliberată după un consult medical la o unitate medicală acreditată de Direcția de Sănătate Publică.

Durata pentru a parcurge școala de șoferi poate varia în funcție de ritmul de învățare al fiecărui cursant și de programa specifică a unității respective.

În general, cursurile teoretice și practice sunt structurate pentru a se desfășura într-un anumit număr de ore stabilite de fiecare școală.

Acte necesare pentru școala de șoferi și examenul teoretic/practic

· Actul de identitate + copie xerox

· Cazierul judiciar cu mențiunea ”Examen auto” (valabil 6 luni)

· Adeverință de la medicul de familie cu mențiunea “Apt pentru școala de soferi”

· Avizul psihologic (valabil 1 an, se poate realiza prin intermediul școlii, contra cost)

· Fișa medicală auto (valabilă 1 an, se poate realiza prin intermediul școlii, contra cost)

· Fisa școlarizare dactilografiată (se obține de la școală)

· Cerere de înscriere la examen (se obține de la școală)

· Dovada achitării taxei pentru permisul auto, în valoare de 89 de lei, poate fi realizată în numerar la orice unitate BCR, CEC Bank, la Trezoreria Statului, la automatele SelfPey sau prin virament bancar, mandat poștal sau prin intermediul platformelor de Internet Banking sau pe ghiseul.ro.

Schimbări la Codul Rutier în 2024

Codul Rutier a suferit câteva modificări în 2024, iar altele au rămas doar la stadiul de propuneri. Iată câteva dintre ele:

Începând cu luna mai a anului 2024, un nou regulament auto impune o schimbare semnificativă: toate mașinile noi trebuie să fie echipate cu o "cutie neagră", cunoscută tehnic sub denumirea de Event Data Recorder (EDR).

Această modificare crucială vine direct de la Comisia Europeană și va avea un impact major în gestionarea accidentelor rutiere și a consecințelor acestora.

Conform informațiilor disponibile, EDR-ul va înregistra o scurtă perioadă de timp înainte și după un accident, oferind astfel beneficii semnificative în analizarea circumstanțelor producerii evenimentului.

Multe vehicule de pe piață deja sunt dotate cu un EDR, care stochează datele din ultimele 5 secunde înainte de impact și 0,3 secunde după.

Printre informațiile înregistrate se numără viteza, turația motorului, unghiul de virare și activarea airbag-ului, toate bazate pe datele furnizate de GPS.

Importanța acestui dispozitiv constă în capacitatea sa de a oferi o sursă suplimentară de informații pentru investigarea accidentelor rutiere. Inițial, datele sunt stocate local în vehicul și pot fi accesate de către proprietar sau șofer prin interfața OBD sau de pe unitatea de control airbag.

Accesul la aceste date este restricționat conform regulilor, fiind necesară o hotărâre judecătorească pentru citirea lor de către Poliție.

În contextul noilor reglementări, se ridică și problema protecției datelor și a vieții private. Deși cutiile negre nu pot fi dezactivate, datele pe care le colectează vor fi anonimizate conform cerințelor.

Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va înregistra convorbirile de la bord. Parlamentul European va defini durata păstrării datelor și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.

O altă modificare este creșterea punctului de amendă începând cu 1 ianuarie 2024, care a ajuns la 165 de lei, comparativ cu 145 de lei cât era anterior.

În plus, modul de calcul al acestuia a fost ajustat, astfel încât valoarea punctului de amendă să reprezinte acum 5% din salariul minim brut pe țară, în scădere față de 10% cât era înainte.

Iată cum se structurează noul sistem de sancționare pentru contravențiile rutiere:

Clasa I: Două sau trei puncte-amendă.

Clasa a II-a: Patru sau cinci puncte-amendă.

Clasa a III-a: De la șase la opt puncte-amendă.

Clasa a IV-a: De la nouă la 20 de puncte-amendă.

Clasa a V-a: De la 21 la 100 de puncte-amendă, aplicabilă doar persoanelor juridice.

În ceea ce privește sancțiunile pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau cicliștilor, acestea pot ajunge până la 825 de lei.

De asemenea, depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h va atrage amenzi cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei.

De la 1 ianuarie 2024, parcarea neregulamentară este sancționată în clasa I, cu amenzi între 330 și 495 de lei, înlocuind valorile anterioare de 290 și 435 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
O creatură marină cu 170 de ochi a fost găsită sub o stâncă din China. Cum arată | FOTO
O creatură marină cu 170 de ochi a fost găsită sub o stâncă din China. Cum arată | FOTO

O echipă de oameni de știință din sudul Chinei a făcut recent o excursie la malul mării, în căutarea unor creaturi marine cu un aspect nefamiliar. Ei au reușit să găsească una, sub forma unei noi specii cu aproximativ 170 de ochi.  

Cum arată meniul de lux de la Coachella. Cât costă experiența VIP de la festival
Cum arată meniul de lux de la Coachella. Cât costă experiența VIP de la festival

În grădina exclusivistă Rose Garden de la Coachella, cei care au bilete VIP se bucură de mâncăruri exclusiviste.  

Ce au pățit mai multe femei care au rămas gravide în timp ce luau Ozempic, un tratament pentru diabet. „Nu mă puteam opri”
Ce au pățit mai multe femei care au rămas gravide în timp ce luau Ozempic, un tratament pentru diabet. „Nu mă puteam opri”

Mai multe femei au rămas însărcinate în mod surprinzător în timp ce luau medicamente pentru slăbit, respectiv Ozempric, în ciuda faptului că luau anticoncepționale sau aveau un istoric de probleme de fertilitate.  

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.