Europa aruncă în România și anvelopele uzate. Autoritățile ridică din umeri

Ultima actualizare: 06-03-2020 13:07
România a ajuns groapa de gunoi a Europei și pentru anvelopele uzate

România a ajuns groapa de gunoi a Europei și pentru anvelopele uzate, care intră în țara noastră în cantități mult mai mari decât cele raportate oficial. Autoritățile recunosc că sunt depășite de situație.

 

În 2018 au ajuns în România 85 de tone de anvelope uzate, în creștere față de 2017 când cantitatea înregistrată a fost de 83,6 tone, informează Profit, care citează un document de la Ministerul Mediului.

Din acestea, doar 27%, respectiv 29% au fost reciclate.

Cantitățile reale de anvelope uzate aduse în România sunt însă mult mai mari, recunoaște ministerul, pentru că mare parte sunt introduce pe piața neagră sau gri, prin târguri sau de către firme care profită de lacunele legislative.

Astfel, ”ceea ce în țările expeditoare reprezintă un deșeu, la intrarea în România, acest deșeu devine un produs reutilizabil”, arată documentul, potrivit căruia țara noastră nu are un ”registru specializat în care să fie raportate absolut toate cantitățile de anvelope care intră în România pe orice cale și în orice scop”.

De asemenea, Ministerul Transporturilor a refuzat încă din 2007 la criterii clare de clasificare, lacune care ”permit practic utilizarea unor anvelope uzate, în fapt deșeuri, însă fără a-și asuma efectiv” acest lucru.

Mai mult, ”fabricile de ciment, în calitate de valorificatori prin coincinerare, au capacități triple față de ce se raportează ca fiind cantități coincinerate de deșeuri de anvelope uzate”.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO