Cum vor fi ajutați artiștii români în următorii ani. Promisiuni din partea ministrului Culturii
La Muzeul Național de Artă contemporană au fost expuse pentru prima dată 167 de lucrări cumpărate de stat de la artiști români. Ministrul Culturii, promite că în fiecare an vor fi făcute astfel de achiziţii, în valoare de două milioane de lei.
A precizat însă că, cel puțin în 2021, nu vor fi bani în buget pentru inițiativele private din sfera culturii: târguri de carte, festivaluri, sau concerte. Ministrul speră însă că vor fi atrase fonduri europene pentru acest sector.
Petru Lucaci se număra printre artiştii români care au convins statul cu talentul său. Lucrarea sa, "Material Scapes" a fost cumpărată de autorităţi anul trecut. Gestul îi dă speranţă pentru că atelierul său este ticsit de lucrări pe care nu reuşeşte să le vândă.
Petru Lucaci, artist vizual: "Producţia lucrărilor de artă contemporană este extrem de costisitoare. Vreau să vă spun că de multe ori pui pe paletă sute de lei pe zi şi ziua următoare eşti nemulţumit şi razi tot şi o iei de la capăt."
În total, 167 de lucrări semnate de artişti plastici au fost cumpărate de Ministerul Culturii, cu 2 milioane de lei. Ele sunt expuse acum la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Capitală.
Călin Dan, directorul Muzeului NAţional de Artă Contemporană: "Aceasta sesiune de achiziţii, prin faptul că s-a produs după un interval de 12 ani de pauză şi ţinând cont şi de sumă generoasă pe care Ministerul Culturii a pus-o la dispoziţie //ste mai mult decât un ajutor de pandemie."
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a dat asigurări că anual 2 milioane de lei vor merge anual către operele artiştilor romani şi burse pentru tinerii creatori.
Deşi bugetul Ministerului Culturii va creşte cu 12% în acest an, banii nu vor ajunge şi la sectorul independent: organizatori de festivaluri, spectacole, târguri de carte, edituri sau librării. Şi asta pentru că 65% din fonduri sunt necesare funtionarii instituţiilor din subordinea ministerului, iar restul sunt deja antamaţi pentru proiecte precum Timisoara- capitala culturală a Europei sau festivalul Enescu. Aşa că, pentru acest sector, nu mai rămâne decât varianta fondurilor europene.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: "Am conceput o schemă de ajutor de stat. Am mai avut o discuţie cu domnul Ghinea în acest sens. Această schemă care ar avea o valoare de aproximativ 75 de milioane de euro, îşi propune ca 60% din bani să meargă către micii actanţi ai sectorului cultural prin acordarea de microgranturi de 8 mii de euro fiecare. Mai rămâne un rest de 40% de unde 20% vor merge către organizatorii de evenimente, iar restul de 20% către edituri şi librării".
Edy Chereji, director de comunicare Untold&Neversea: "Banii sunt necesari pentru că ne ajută să repornim activitatea. Noi aşteptăm şi despăgubiri din partea autorităţilor pentru perioada în care nu am funcţionat".
Schema de ajutor este încă în discuţii. Primul pas este că Ministerul Fondurilor Europene să accepte includerea ei în programul naţional de relansare.