Cozonacii româneşti se vând tot mai bine peste graniţe. Exporturile de produse de panificaţie în țările Uniunii Europene au crescut cu 30 la sută în 2021.

Specialitățile autohtone au ajuns și peste ocean, în piețele din Statele Unite, Canada şi chiar Australia, locuri în care trăiesc comunități mari de români. La noi, anul acesta, pe mesele pregătite de sărbătoare, vor poposi pentru scurt timp, 6 milioane și jumătate de cozonaci.

Cozonacii noștri cuceresc tot mai mult piețele externe. Anul acesta am trimis 350 de mii spre magazinele din Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada sau Australia. Cu doar trei zile până la Paște, la un laborator de patiserie din Timișoara se lucrează intens. În această perioadă, magazinul livrează zilnic 600 de cozonaci dar și pască prin firmele de transport.

Estera Husac, manager patiserie Timișoara:Sunt români cu business-uri locale care ne contactează și noi asigurăm livrarea."

Darius Alb, manager cofetărie Timișoara:Românii vor produse cu gust și produsele din România încă au gust. Și ce e mai bun decât gustul ăla tradițional pe care îl aveai la mama sau la bunica?"

Aurel Popescu, președinte Rompan:Preponderent de Crăciun și Paști exportăm mai mulți. Produsul nostru a prins, cred că suntem peste italieni la capitolul cozonaci, ei au numai cozonaci din ăștia cu perioada de valabilitate foarte mare."

În străinătate, rumenii și dolofanii cozonaci românești sunt așteptați cu nerăbdare. Ileana Bodor locuiește în Germania și, împreună cu soțul ei, administrează un mic magazin aprope de Dortmund. În această comunitate trăiesc 5000 de români, dar cozonacii noștri au succes și la alții.

Ileana Bondor, proprietar de magazin românesc în Germania:Simt că, dacă nu sunt în România, măcar simt că fac sărbătorile cu tradiție românești. Greci turci, nemți, le cumpără chiar foarte bine. Foarte mulți mi-au spus că nu au mâncat așa ceva."

Anul trecut, am vândut produse de brutărie și patiserie de aproape 200 milioane de euro. Și din această patiserie din Sebeș au plecat spre Europa mii de cozonaci umpluți din belșug cu nucă.

Alina Petric, manager patiserie:Trimitem foarte multă marfă la export, chiar sute de cozonaci în Germania și în Spania."

Anul trecut, piața autohtonă de cozonaci, produse de foietaj și specialități a crescut cu 20 la sută față de 2020.