Comoara folosită de o bătrână din Buzău ca opritor de ușă. Valorează peste un milion de euro. FOTO
O bătrână din Buzău a stat de-a lungul a mai multor ani cu o adevărată comoară la ușă, este vorba despre cea mai mare bucată de chihlimbar din lume. Estimările specialiștilor arată că aceasta ar valora în jur de un milion de euro.
România se numără printre țările din lume care au zăcăminte importante de chihlimbar, județul Buzău fiind una dintre zonele în care această piatră semiprețioasă se găsește din abundență. Din cauza particularităților zăcămintelor din țara noastră, geologul Oscar Helm le-a numit rumanit, cunoscut în mod obișnuit ca „chihlimbarul de Buzău”, notează World Record Academy.
Comuna Colți din Buzău de numără printre locurile în care aceste pietre prețioase pot fi găsite cu ușurință, mulți localnici căutându-le prin albia cursurilor de apă. Printre aceștia se numără și o bătrână care, în urmă cu zeci de ani, a descoperit un „bolovan” care s-a dovedit a fi cea mai mare pepită de chihlimbar din lume, ajungând la 3,5 kilograme, după cum a constatat un fost director al Muzeului din Buzău.
Femeia nu a fost conștientă de comoara care stătea la ușa ei și, aparent, nici hoții care i-au intrat în casă și care i-au furat un lănțișor, dar au ignorat „bolovanul”. În 1991, piata a ajuns în proprietatea statului român, după ce a fost vândută de către o urmașă a acesteia.
O descoperire unică
După ce pepita a intrat în posesia autorităților, o analiză de laborator a confirmat autenticitatea acesteia. În plus, unicitatea „bolovanului” a fost confirmată și de specialiști de la Muzeul de Istorie din Cracovia, care are o secție dedicată studierii acestei pietre semiprețioase.
Analizele făcute de specialiști au mai arătat, de asemenea, pe lângă mărimea record a pepitei și faptul că aceasta are o vechime impresionantă. Mai exact, cercetătorii estimează faptul că ar putea avea între 40 și 70 de milioane de ani.