Colindatul „hâzilor” în Bistrița. Cum se alungă spiritele rele, din casă în casă
De sute de ani, în noaptea din Ajunul Bobotezei, localnicii din Chintelnic, judeţul Bistriţa-Năsăud, colindă uliţele satului costumaţi în „hâzi”.
Oamenii abia așteaptă să-i primească, iar hâzii profită de această sărbătoare pentru a vedea ce au mai cumpărat sau ce investiții au mai făcut localnicii în casele lor.
Tradiția mai spune că, în trecut, tinerii și părinții acestora, mascați în hâzi, mergeau pe la locuințele fetelor „de măritat” pentru a vedea dacă sunt înstărite sau harnice.
Şi abia dacă îndeplineau aceste condiții, erau „bune” de luat de neveste de către flăcăii din sat.
De cum se lasă noaptea, sătenii străbat ulițele costumați în diferite personaje, care întruchipează vrăjitoare, moartea sau alte figuri hidoase. Tot ei își schimbă vocea pentru a nu fi recunoscuți și intră în casele oamenilor, ca să vadă ce mai este nou, dar și pentru a alunga spiritele rele. Gospodarii îi așteaptă cu nerăbdare, le deschid ușile larg, îi primesc în casă și îi servesc cu gogoși, prăjituri, suc și băutură.
„Eu sunt o mireasă care în drum spre nuntă şi-a pierdut mirele care s-a cuplat cu domnişoara de onoare”.
(...)
„Se umblă pentru a se alunga spiritele rele din casă în casă, fiecare îşi alege o costumaţie, e o distracţie şi pentru cei mici şi pentru adulţi, toată noaptea ține până dimineaţa” spun tinerii.
(...)
-Umblăm prin sat, alungam spiritele rele pe la oameni care ne deschid.
-Vă deschid oamenii ?
-Da.
-Şi cei care nu deschid ?
-Luam poarta, o aruncăm.
-Ziceţi ceva când intraţi în casă ?
-Strigăm, primiţi hâzii?”
„Colindăm oamenii în seara de Bobotează ca să aibă un an nou mai fericit şi cu bune, fără rele” explică un „hâd”.
Tanti Maria: „Îi aştept cu pancove că sunt tradiţionale la noi, mai avem şi de post. că la noi se posteşte în ajun”.
Au fost chiar și musafiri străini care au rămas plăcuți surprinși de acest obicei. Este și cazul lui Francisc, un spaniol căsătorit cu o localnică, care l-a adus special să vadă acestă tradiție.
Francisc: „Interesant, foarte frumos, mi se pare un pic de Halloween.”
Prima dată când ies pe uliță, hâzii trec pe la casa preotului să îl colinde, iar apoi merg mai departe prin sat.
Grigore Linul, preot sat Chintelnic: „Este un obicei foarte străvechi, nu prea îi ştim data exactă, este un obicei frumos, interesant, pe care, iată chiar dacă suntem în pandemie tinerii noştri încă îl mai practică.”
Odată cu sărbătoarea hâzilor se încheie și ciclul sărbătorilor de iarnă, cu speranța că hâzii au alungat duhurile rele din sat.