Ciorba rădăuțeană, în topul celor mai bune supe din lume. Cine este gospodina care a inventat celebra rețetă
Ciorba rădăuțeană, inventată de o bucătăreasă din Rădăuți acum 41 de ani, a ajuns în topul celor mai bune supe din lume, alături de celebrul ramen japonez și supa poloneză zurek.
Preparatul cremos și cu gust de usturoi este iubit de români, indiferent de regiune. Gastronomii spun că este o alternativă perfectă atunci când vrem să mâncăm o ciorbă slabă caloric și ușor de digerat.
Ciorba rădăuțeană a apărut acum 41 de ani când Cornelia Dumitrescu, acum în vârstă de 77 de ani a gătit-o pentru prima dată. Soțul ei își dorise o supă de curcan care să aducă, dar să nu fie ciorba de burtă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Rețeta a avut succes întâi printre membrii familiei, apoi printre clienții restaurantului în care lucra. În timp au preluat-o și alți bucătari iar acum a ajuns pe locul 12 în topul mondial al supelor.
Cornelia Dumitrescu, creatoarea rețetei originale: „Eu sunt foarte bucuroasă că a ajuns în top. Nu m-am așteptat drept să vă spun la așa ceva. Secretul ciorbei este: ingrediente de foarte bună calitate plus de asta cantitățile pe care le punem în această ciorbă”.
În restaurante rețeta este respectată cu strictețe.
Oana Mihăianu, bucătar: „Avem nevoie de morcovi, ceapă, țelină, tacâmuri pentru oase, pentru supă”.
Se lucrează cu migală pănă când pe mese ajunge farfuria aburindă cu ciorbă ușor cremoasă, acrișoară și usturoiată.
Camelia Timofte, maestru în arta culinară: „Este cea mai apreciată și cea mai vândută ciorbă. Are o savoare, un gust deosebit. De obicei la prânz vin cei mai mulți clienți, dar sunt clienți care servesc ciorba rădăuțeană și dimineața la 10. Mai mult, doamnele dacă mănâncă o ciorbă rădăuțeană se mai abțin de la felul doi”.
Femeie: „Cea mai bună ciorbă rădăuțeană am mâncat-o în Bucovina. A fost pe gustul meu”.
Băiat: „N-am mai mâncat de mult și mi-a fost dor de o ciorbă rădăuțeană”.
Băiețel: „Am mâncat-o foarte repede deoarece era foarte gustoasă. Ciorba rădăuțeană este una dintre preferatele mele și dintre toate supele".
Pentru că este acceptata și de copii, multe mame au încercat rețeta și în bucătăria de acasă.
Femeie: „Am mâncat la un restaurant și de acolo m-am inspirat și am făcut acasă. Am mai modificat, plus-minus oțet smântână. Nu mi-a ieșit din prima, dar din a patra cred”.
Ciorba rădăuțeană nu e doar gustoasă, ci și ușor de diferat.
Adriana Sohodoleanu, antropolog culinar: „Oamenii sunt foarte interesați de ceea ce mănâncă. Vor să mănânce lejer pentru că au alte așteptări de la imaginea corporală. Vor să fie zvelți, sănătoși și atunci apariția acestei rețete s-a suprapus perfect peste dorința de a mânca ceva foarte gustos, însă lejer, care nu te face greoi la finalul mesei”.
În restaurante, o ciorbă rădăuțeană costă de la 15 de lei în sus.