Cine a trădat-o pe Anne Frank. Misterul pare rezolvat după 77 de ani

Ultima actualizare: 17-01-2022 17:33
Anne Frank
Getty

În urma unei noi investigații a fost identificat cel care se pare că a trădat-o pe Anne Frank și pe familia acesteia și care i-a dat pe mâna naziștilor.

Povestea Annei Frank, care a murit într-un lagăr de concentrare nazist în 1945, la 15 ani, după ce timp de doi ani a reușit să se ascundă, este una dintre cele mai cunoscute. Jurnalul său, publicat după moartea sa, este cea mai fumoasă relatare a vieții evreiești din acea perioadă, conform BBC.

Acum, o echipă care a inclus un fost agent FBI a spus că Arnold van den Bergh, un cunoscut om de afaceri din Amsterdam, ar fi cel care care ar fi anunțat naziștii despre locul în care Anne și familia sa se ascund.

Echipa respectivă, formată din istorici și alți experți, a analizat timp de șase ani cu tehnici moderne tot ceea ce a avut la dispoziție pentru a rezolva celebrul caz. Ei au utilizat diverși algorimi pentru a găsi diverse conexiuni între mai mulți oameni.

Arnold van den Bergh fusese membru al Consiliului Evreiesc din Amsterdam, un organism obligat să implementeze politica nazistă în zonele evreiești. Instituția a fost desființată în 1943, iar membrii săi au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Echipa care s-a ocupat de această cercetarea descoperit că, totuși, Arnold van den Bergh nu a ajuns în lagăr, ci a continuat să traiască în mod normal în Amsterdam. A existat, de asemenea, o suspiciune că un membru al acestui consiliu a furnizat informații naziștilor.

"Când Arnold van den Bergh și-a pierdut toată protecția ar fi trebuit să ajungă în lagăr și a trebuit să le ofere naziștilor ceva cu adevărat valoros pentru a-I lăsa în pace pe el și pe soția sa", a spus fostul agent FBI Vince Pankoke.

Mai mult, reprezentanții echipei spun că Otto Frank, tatăl Annei, ar fi știut cine i-a trădat familia. Ziarul olandez de Volkskrant relatează că van den Bergh a murit în 1950.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO