Cât costă o partidă de golf pe cel mai mare teren din România. Investiția a depășit 15 milioane de euro
Deși este un sport de nișă, golful are tot mai mult succes și în România. Este adevărat că, în ultimul an, 30 la sută dintre jucători au fost străini, multumiți de calitatea terenurilor de la noi și de prețurile mai mici.
Așa se face că cei care au afaceri în domeniu continuă să facă investiții și să se extindă.
Pe malul Mureșului, în localitatea Ciugud din județul Alba, un investitor a amenajat în urmă cu 5 ani pe 62 de hectare un teren de golf la standarde internaționale. Este cel mai mare din România și are unul dintre cele mai lungi trasee din Europa. Investiția a depășit 15 milioane de euro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pentru o partidă - care poate dura între 2 și 6 ore - clienții plătesc 300 de lei, fără mașină și echipament.
Jucător de golf din Germania: „Nu merg în Bulgaria sau în alte părți, am totul aici. Prețul este acceptabil pentru ceea ce oferă”.
Jucător de golf din Arizona: „Am venit aici acum 4 ani, acum e și mai frumos pentru că este primăvară și totul este verde. În California este deșert și nimic nu este verde”.
De curând administratorii au modernizat complexul cu panouri fotovoltaice.
Alina Ștefan, manager complex golf: „Din jucătorii noștri de golf cam 30% sunt străini”.
Reporter: Cât stau străinii?
Manager: „Între 3 și 7 zile”.
Un teren similar găsim la Pianu de Jos, tot în Alba.
Sergiu Lepăduș, administrator hotel: „Numărul turiștilor străini a crescut cu 30%, turiștii străini vin mai mult pentru relaxare și pentru a juca golf”.
Un complex turistic de lângă Cluj-Napoca se afla în inima pădurii. Turiștii găsesc aici centru spa și teren de golf. 2.000 de lei costă două nopți de cazare pentru două persoane. O intrare pe teren costă 175 de lei, iar un abonament în jur de 1.000 de euro pe an.
Cristian Jimborean, manager mentenanță teren de golf: „Stăm din păcate mai slab decât Bulgaria. Bulgaria are și mai multe terenuri de golf, au și mai multe tradiție. Noi lucrăm pe partea de teren, mai construim șase tee box-uri, să oferim posibilitatea de a juca pe teren din poziții diferite”.
Si la o Academie de Golf din Cluj-Napoca s-au făcut investiții de sute de mii de euro în teren, simulatoare interioare, dar și un radar, unic în România, care măsoară viteza și distanța.
Mircea Stoica, managerul Academiei de Golf: „Vin în Cluj în special pentru business și își iau o pauză plăcută la noi, pe simulator. Oamenii care practică acest sport se deplasează în toate părțile lumii ca să joace golf”.
Avantajele sunt că se poate juca oricand, indiferent de vreme, iar o rundă durează cam 2 ore, comparat cu 4, 5 ore pe un teren. În plus, loviturile se învață de două ori mai rapid într-un simulator decât în aer liber.
Ca să înveți să joci golf, ai nevoie de aproximativ 10-12 lecții. Pentru o ședință o să plătiți 250 de lei.