Cabanele din Rânca, „înghițite” de nămeți de câțiva metri înălțime. Oamenii ies din case pe schiuri

Ultima actualizare: 14-01-2021 20:01

Dacă în mare parte din țară zăpada s-a topit deja, la Rânca, în Gorj, a nins atât de mult, încât printre cabanele din stațiune sunt mormane de câțiva metri înălțime.

Nimeni nu a cărat zăpada căzută din abundență, care blochează acum numeroase locuri de parcare. În aceste condiții, se circulă și se parchează destul de greu, iar din unele case oamenii ies direct pe schiuri.

La Rânca, stratul de zăpadă are cel puțin un metru. Autoritățile au împins zăpada în lateral pe străzi, iar unele cabane sunt înconjurate de nămeți uriași.

Reporter: „Cum ajungeți?”

Proprietar cabană: „Înotând, că am lăsat o lopată înăuntru, ca să pot să deszăpezesc, numai că până ajung la lopată situația e un pic mai complicată!"

Turist: „Suntem de trei zile aici. Nu am văzut utilaje pe străzile adiacente și așa cum vedeți și e greu de urcat."

Turist: „Nu ne gândeam. Asta e prima oară în viață când vedem și noi așa ceva.”

Unele mașini au fost prinse sub troiene, iar turiștii trebuie să le curețe.

Constantin Pănescu, cabanier: „Aici, domeniu public, primăriile trebuiau să facă parcări, în schimb, au preferat să închidă ochii și să pună zăpadă, să o depoziteze în loc s-o ducă. O transportau și rămâneau multe locuri de parcare."

Reprezentanții administrației locale spun însă că le e imposibil să care zăpada, așa cum se întâmplă cel mai adesea și în marile orașe pentru a elibera bulevardele de nămeți.

Dumitru Leuștean, primar Novaci: „S-au făcut eforturi deosebite, însă problema de a transporta zăpada în Rânca e una complicată și costisitoare, având în vedere configurația străzilor. Nu prea permite această operațiune."

Turistă: „Mormanele astea aici cred că rămân până la primăvară. Nu cred că scăpăm de ele!"

Mulți se bucură însă de zăpadă, oricum ar fi, mai ales că în alte locuri din țară nu este nici urmă de ea.

Turistă: „E super, e frumos!”

Turistă: „Super, se vede muntele foarte frumos, ne distrăm, suntem în concediu."

La Rânca sunt deja cazați câteva mii de turiști, iar în weekend sunt așteptați și mai mulți, însă pentru cei care vor veni, nu prea mai sunt locuri de parcare. Cel mai probabil, cozile de mașini de pe Transalpina de la începutul anului se vor forma din nou.

Și Sinaia arată astăzi că într-un peisaj de basm. Pârtiile bătătorite de ractracuri și scăldate în lumina caldă a soarelui își așteaptă schiorii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO