ANRE a amendat furnizorii de energie cu 1,1 milioane de lei pentru că nu și-au informat clienții despre liberalizarea pieței

Dată publicare: 19-04-2021 15:31
Dată actualizare: 19-04-2021 15:35


Nu se oprește curentul dacă consumatorii refuză să accepte ofertele de pe piața energiei, din ianuarie 2021. Care sunt însă a

ANRE a amendat cei mai mari patru furnizori de energie din România cu amenzi totale de peste 1,1 milioane de lei pentru că nu și-au informat clienții cu privire la noile prevederi de liberalizare a pieței.

În contextul liberalizării pieţei de energie electrică, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a demarat acţiuni de control la furnizori pentru a verifica respectarea frecvenţei de emitere a facturii pentru energia electrică furnizată clienţilor finali alimentaţi în regim de serviciu universal; modalitatea de facturare în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură de către operatorul de reţea; informarea clienţilor casnici din portofoliu cu privire la oferta pentru serviciu universal, ofertele concurenţiale proprii aplicabile precum şi la dreptul clienţilor de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială cu orice furnizor licenţiat.

Astfel, Enel Energie a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor, iar Enel Energie Muntenia a primit o amendă de 200.000 lei, de asemenea pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor.

 

Cea mai mare amendă, pentru Electrica Furnizare

 

CEZ Vânzare a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvenţa de emitere a facturii şi facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsurare.

E.ON Energie România a primit o amendă contravenţională în valoare de 210.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor şi frecvenţa de emitere a facturii.

Totodată, Electrica Furnizare a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 300.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvenţa de emitere a facturii şi facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură.

Sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

Sursa: Agerpres