Statul pe scaun dauneaza grav sanatatii

04-02-2010 00:00


Este concluzia unor cercetatori britanici, care avertizeaza ca indiferent cat sport am face in timpul liber, o slujba de birou ne poate costa scump. Riscurile de boli cardiace sau diabet cresc de cateva ori.

 

Solutia ar fi sa profitam de orice ocazie ca sa ne ridicam in picioare si sa nu ne asezam la birou decat cand e absoluta nevoie.

In ultimele decenii, omenirea a devenit sedentara. Ne stimulam creierele cu o multime de inventii electronice, dar trupurile ni le folosim din ce in ce mai putin. Multi dintre noi stau pe scaun in timpul programului de lucru, iar apoi se relaxeaza tot stand: la televizor, la film, intr-un bar. Aceasta inactivitate face mult rau organismului.

Vestea si mai proasta este ca sportul pe care il facem in timpul liber nu contracareaza efectele negative ale activitatilor sedentare, precum lucrul la computer sau uitatul la televizor. Explicatia sta intr-o enzima care ajuta corpul sa descompuna si sa digere grasimile din alimente.

Solutia propusa de autorii studiului este sa folosim orice prilej pentru a ne ridica in picioare. Celor care fac o munca de birou, solutia nu li se pare insa potrivita.

Autoritatile britanice trateaza cu toata seriozitatea concluziile acestui studiu si cauta modalitati de a reduce timpul petrecut de copii pe scaun.

Tags: sedentarism,

VIDEO PROTVPLUS.RO