Solutia unui meniu echilibrat: impartiti mancarea in trei portii
Expertii americani in nutritie va propun o solutie foarte simpla pentru a manca sanatos. Nu trebuie decat sa luati o farfurie mare intinsa si sa o impartiti in trei zone. Cea mai mare trebuie alocata legumelor.
Un meniu echilibrat inseamna o buna dozare a principalilor nutrienti.
Un sfert din portia zilnica trebuie sa fie reprezentat de proteine. Cele de calitate provin din peste, vita, pui, curcan si fructe de mare. Surse bune de proteine vegetale sunt si soia, migdalele, alunele, cereale integrale si unele leguminoase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nutritionistii recomanda carnea preparata la cuptor, fiarta sau pe gratar. Cea prajita este incarcata cu garsimi si toxine. Ca dimensiune, pentru o portie corecta, trebuie sa luam in calcul si tipul de carne. De exemplu, un muschi de vita este mai gros decit un piept de pui sau de curcan la gratar.
Ca garnitura, e bine sa folosim orez brun integral sau cartofi copti.
Nutritionistii americani recomanda ca jumatate dintr-o farfurie de felul doi sa fie reprezentata de legume. Procesul lor de preparare nu trebuie sa fie indelungat.
Cel mai bine este sa ne luam legumele din salate. Cu cat sunt mai colorate si mai diversificate, cu atat mai bine. Iar in sezonul rece avem nevoie mai mult decat oricand de vitamine pentru a ne creste imunitatea.
Ca sa nu ne ingrasam, o portie de orez fiert sau de paste ar trebui sa fie cam cit o jumatate de cana. Iar la capitolul grasimi, ar trebui sa vizualizam corect aportul zilnic, pentru a nu exagera.
Atentie la grasimile din lactate, din oua, din seminte sau avocado. De exemplu, intr-o zi o portie de branza telemea ar trebui sa fie o felie groasa cit degetul mic, deci aproximativ 60-80 de grame. Iar fructele, absolut necesare zilnic, trebuie si ele limitate ca portie. O piersica, o para sau un mar nu trebuie sa fie mai mari decat o minge de tenis de camp.