The Telegraph: Mai mulți miniștri britanici vor să amâne Brexitul

brexit
Pro TV

Mai mulți miniştri britanici au discutat în secret despre o amânare cu opt săptămâni a retragerii Regatului Unit din blocul european, prevăzută la 29 martie.

Amânarea care ar împinge Brexitul până la 24 mai a fost dezvăluită în ediția de marți seara a cotidianului The Telegraph, relatează Reuters, conform News.ro.

Potrivit ziarului, aceşti miniştri vor ca UE să accepte o ”perioadă de graţie” de două luni, după 29 martie, pentru a avea timp să implementeze legislaţia necesară, în cazul în care acordul premierului Theresa May este aprobat în Parlament.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmează să o primească joi, la Bruxelles, pe Theresa May, care vrea să obţină modificări constrângătoare juridic cu privire la clauza de salvgardare ("backstop") privind frontiera irlandeză.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a anunţat luni că Uniunea Europeană este pregătită să caute soluţii alternative la "backstop" în faza de tranziţie care urmează retragerii Regatului Unit din blocul european, prevăzută la 29 martie.

Citește și
brexit, acord, economisti,
Nu toată lumea tremură la gândul unui Brexit fără acord. ”Scăpăm de autoritatea UE”
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Tensiuni cu privire la această ”plasă de siguranţă” menită să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord se află la originea unor blocaje în Parlamentul britanic cu privire la acordul Brexitului - despre care Barnier a subliniat, din npu, luni, că nu va fi renegociat.

”Poziţia UE este clară”, a subliniat marţi un purtător de cuvânt CE, Margaritis Schinas, într-o conferinţă de presă. ”Vom asculta încă o dată ceea ce are să ne spună premierul” britanic Theresa May.

Şefa Guvernului conservator a pledat, într-un interviu publicat duminică în The Sunday Times, în favoarea unei ”soluţii pragmatice” la problema irlandeză, fără să avanseze noi piste de reflecţie.

Un grup de lucru alcătuit din deputaţi conservatori şi supervizat de ministrul Brexitului Stephen Barclay s-a reunit luni într-o încercare de a găsi soluţii alternatibve la "backstop".

Înainte să plece marţi în Irlanda de Nord, unde a dat asigurpri populaţiei cu privire la viitorul provinciei, May le-a spus miniştrilor săi că vrea să obţină de la Bruxelles modificări ”juridic constrângătoare” în vederea evitării ca ţara sa să fie ”prinsă pe termen nedeterminat în capcana backstopului”, potrivit unui purtător de cuvânt de la Downing Street.

Partidul Unionist Democrat (DUP), a cărui susţinere îi asigură Theresei may o fragilă majoritate absolută la Westminster, îşi subliniază ataşamentul faţă de un acord al Brexitului, însă refuză ”backstop”-ul şi cere altă soluţie în schimbul lui.

”Backstopul actual, aşa cum repet într-una, este toxic pentru locuitorii Irlandei de Nord”, a reafirmat la BBC conducătoarea DUP Arlene Foster, care se întâlneşte cu Theresa May miercuri, la Belfast.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!   

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Angela Merkel: ”Trebuie să dăm dovadă de creativitate în privinţa Brexitului
Angela Merkel: ”Trebuie să dăm dovadă de creativitate în privinţa Brexitului"

Angela Merkel a apreciat luni, într-o vizită la Tokyo, că poate încă ar mai fi posibil să se păstreze integritatea pieţei unice europene şi să se evite inslararea unei frontiere între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit.

Nu toată lumea tremură la gândul unui Brexit fără acord. ”Scăpăm de autoritatea UE”
Nu toată lumea tremură la gândul unui Brexit fără acord. ”Scăpăm de autoritatea UE”

În Marea Britanie, nu toată lumea tremură la gândul unui Brexit fără acord pe 29 martie. Există economiști care încearcă să argumenteze că un asemenea scenariu ar fi un pas înainte pentru Regat.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.