O echipa de arheologi vrea sa restaureze "Poarta Iadului" din Turcia. Locul a ajuns o ruina
Faimoasa in mitologia antica drept usa spre "lumea de dincolo", o pestera din sud-vestul Turciei ar putea fi chiar poarta iadului care i-a inspirat in urma cu mii de ani pe scriitori.
O echipa de arheologi italieni a cercetat "Poarta lui Pluto", astazi o ruina. Pe vremuri era insa loc de pelerinaj, oamenii fiind convinsi ca e trecerea dintre cele doua lumi.
De-a lungul secolelor, scriitori si, mai recent, regizori, si-au imaginat cum arata temutele porti ale iadului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe marele ecran, cat si in carti, peisajele sunt mereu dezolante, apocaliptice si intunecate.
Arheologii italieni au investigat insa "intrarea" in lumea de dincolo. Sau cel putin locul considerat "poarta iadului" in Antichitate, aflat azi in sud-vestul Turciei, nu departe de terasele calcaroase de la Pamukkale.
Cine-si imagina un tablou infricosator, cu lava fierbinte si flacari uriase va fi insa dezamagit.
Pe vremuri aici era cetatea antica Hierapolis si un templu elaborat.
In anul 24 inaintea e.n., istoricii il descriau drept un loc plin de ceturi, unde nu puteai vedea nici macar pamantul din fata. Oamenii veneau aici, convinsi ca poarta e calea spre strafundurile iadului.
Prevazatori, arheologii italieni au coborat in pestera cu masti de gaze. Au de gand sa o restaureze si, din motive de siguranta, au sigilat intrarea pana la urmatoarea expeditie.
Acea "poarta a iadului" din Turcia chiar emana vapori letali. Pe vremuri, locul era o destinatie turistica. Pelerinii care veneau sa vada templul dormeau atat de aproape de pestera incat aveau viziuni si profetii, pe care stiinta moderna le-a explicat drept intoxicatii cu vapori.
Situatia este cu totul altfel in Turkmeninstan, unde un crater in flacari arde de mai bine de 40 de ani, iar unii sunt convinsi ca acolo ar fi o alta poarta spre iad.