România are un sfert din suprafața piscicolă de apă dulce a UE, dar mâncăm pește tot mai scump. ”Au devenit dușmanii noștri”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu tot mai puțină apă la dispoziție, spun specialiștii, puietul nu s-a putut ascunde și a fost vânat de păsările răpitoare.
Drumul peștilor, de la naștere și până în farfurie, durează în medie 3 ani și un nou ciclu a început în această perioadă. Însă crescătorii au probleme mari din cauza secetei de anul trecut.
Peștii au rămas, practic, fără apă, iar asta i-a făcut victime sigure pentru cormorani.
Radu Huian, director general companie piscicolă: ”Peștele neavând unde să se ascundă, toți cormoranii au tăbărât pe pește, l-au mâncat, pierderile sunt mari, lipsa puietului ne afectează pe 2 ani de zile. Dacă nu avem puiet, cantitatea de pește pentru client va fi mult mai mică”.
Elena Bejinaru: ”Luciul de apă din Delta Moldovei se întinde pe 1.200 de hectare, iar nivelul apei a crescut la 70% datorită precipitațiilor. Totuși cantitatea de puiet de pește a scăzut la 20% din totalul necesar".
”- Uite, ăla nu am avut deloc apă în el. Acum ce e acolo sunt nişte gropi şi s-a adunat apă din ploaie.
- Și ăsta văd că e pe jumătate.
- Păi, acum a început să vină apă din baraj să îl umplu”.
La cea mai mare fermă piscicolă din judeţul Bacău, suprafaţa luciului de apă s-a redus de la 140 de hectare la numai 40. Iar asta a fost o mare lovitură pentru producția de pește.
Vlad Ion, inginer piscicol: ”A scăzut la 40% dintr-o producţie normală în anii buni. Am avut pierderi mari în special la puiet, în special din cauza păsărilor ihtiofage care, ca niciodată parcă, au devenit duşmanii noştri, au mâncat o groază de peşte, apa fiind mică. Este foarte greu".
Un român mănâncă în medie 9 kilograme de peșt pe anAnul trecut, crescătoriile din România au produs, în total, 20.000 de tone de pește. Întreaga cantitate a fost vândută în țară.
Potrivit INS, un român consumă în medie circa 9 kg de peste pe an, însă doar 12% din această cantitate provine din producţia internă.
Cătălin Platon, președinte ROMFISH: ”Producția de pește înregistrată în anii 2023 și 2024 va fi diminuată, s-a constat un deficit de material de populare la nivelul fermelor piscicole din România, situată undeva la 30%. Ceea ce va genera o lipsă de pește de consum în următorii ani".
Ing. Veta Nistor, șef Laborator Acvacultură, Institutul Piscicol Galați: Vor fi ani frecvent întâlniți cu deficit de material de populare.
Reporter: Asta va face ca peștele să fie mai puțin, deci și mai scump?
Ing. Veta Nistor: Mai scump. Sigur că da. Din păcate, acesta este un pronostic nefavorabil".
În prezent, România, deține un sfert din suprafața piscicolă de apă dulce a Uniunii Europene - peste 90.000 de hectare.