Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Producția de legume a scăzut în ultimii ani, în ciuda ajutoarelor de stat. Românii mănâncă tot mai mult din import

Your browser doesn't support HTML5 video.

Producția de legume a scăzut considerabil în ultimii ani, în ciuda ajutoarelor de stat oferite fermierilor. Așa au ajuns românii să mănânce tot mai mulți cartofi, ardei sau tomate din import.

Pentru a remedia situația, Guvernul va oferi și în acest an sprijin agricultorilor. Iar primul program anunțat este cel destinat cultivatorilor de cartofi.

Cel mai mult a scăzut producția de cartofi și tomate. De pildă, în cazul cartofilor s-a redus la mai bine de jumătate, din 2018 până în 2022. Ajutorul acordat în ultimii doi ani are menirea să îi facă pe agricultori să crească suprafețele cultivate. Dar unii consideră că valoarea subvenției este mică, în comparație cu alte state din Uniunea Europeană, de unde și importăm legume. Marian Ianculescu, producător de cartofi: „Sincer, acești 200 de euro pe hectar mi se pare foarte puțin pentru că investiția este foarte mare, în jur de 30.000 de lei pe hectar. În comparație cu cei din Europa care produc cartofi Polonia, Franța, Germania, la ei ajung la 700 de euro, la noi ajutorul acesta este foarte puțin.” Anul trecut, doar în primele nouă luni, am cumpărat din afară cartofi de 66 de milioane de euro, cu aproape 50% mai mult decât în tot anul 2021. Programul pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi va continua și în acest an. Iar surse din Ministerul Agriculturii susțin că și ajutorul pentru celelalte legume: tomate, ardei, castraveți, fasole și verdețuri va merge mai departe, dar deocamdată nu a fost lansat în dezbatere publică. Totuși, cu toate că anul trecut a fost un număr record de beneficiari, peste 22 de mii, în primele șase luni am cumpărat numai din Turcia roșii de aproape 60 de milioane de euro. Unii fermieri spun că programul ar trebui regândit. Marian Baronescu, fermier: „Trebuie să se oprească cu minimis la tomata pentru 10 ari și să facă așa cum a promis domnul ministru… de la anul să se dea câte 1.500 de euro pentru 10 ari în parte. Cel care va avea 5 mii mp adică 50 de ari sa ia 7.500 de euro. In felul asta stimulează creșterea fermelor, asocierea.” Deși nu există estimări în ceea ce privește poducția de legume din acest an, specialiștii susțin că dacă vremea va fi bună, cu ajutoarele financiare, aceasta ar putea să fie cel puțin la nivelul anului trecut. Radu Șumălan - profesor Universitatea pentru Științele Vieții Timișoara: „Cererea pentru hrană este din ce în ce mai mare, s-au schimbat și obiceiurile culinare ale românilor care consumăîn ultima perioadă mai multe legume.”

Adriana SAinu, fermier: „Fiind timpul mai bun, s-ar putea ca producție de anul acesta să fie mai timpurie. Faptul ca a fost mai cald ne ajutăși pe noi culturile vor fi mai frumoase, mai din timp vom planta.” Un alt program care va continua este cel pentru producătorii de usturoi. Anul trecut au fost aproape 2000 de beneficiari care au cultivat aproape 3.000 de hectare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult