Festin pescăresc la Jurilovca. Zece tone de pește au ”înotat” în ceaune la Festivalul Borșului Lipovenesc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Peste 10 tone de pește sunt preparate în cele 60 de ceaune puse pe foc. Zeci de pescari, meșteri populari și producători din Dobrogea s-au strâns la un loc pentru a găti cel mai bun borș de pește, la Jurilovca, în Tulcea.
”Am pus prima dată cartofi și ceapă, zarzavatul se fierbe prima dată, după aia punem pește, dupaia vine crap, caras și plătica. Dupaia roșii, sare, oțet după gust”.
Vor pregăti 40.000 de porții în aer liber. Invitați sunt turiștii, dar și localnicii.
3 tone de pește se gătesc în 60 de ceauneEugen Ion, primarul comunei Jurilovca: ”10 tone de pește avem pregătite, 6 tone de legume, cel puțin 3-4 specii de pește, caras, crap, șalău, plătică. Vorbim de 60 de ceaune cu o capacitate de 50 de litri, asta înseamnă că pe o serie scoatem cam 3 tone de borș de pește”.
Festinul nu poate fi complet fără pește proaspăt prăjit pe plită, fructe de mare și scoici.
”Rapane în sos de vin, rapane de Marea Neagră, noi avem cherhanaua aici... cu lămâie, un pic de ceapă, praz. Aici facem un mix de fructe de mare, le gătim grecește”.
Festivalul Borșului Lipovenesc se încheie duminică seară cu dansuri, concerte și un foc de artificii.