Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A fost rezolvat „misterul” mirosului pestilențial care a înghițit Cluj-Napoca. Nimeni nu a primit nicio amendă de la Gardă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cluj-Napoca și localitățile din apropierea orașului au fost sufocate în ultimele 24 de ore de un miros greu de suportat. 

Autoritățile au transmis că mirosul provine de la fermierii din zonă, care au împrăștiat îngrășământ natural pe sute de hectare pentru fertilizarea solului.

Însă explicația nu rezolvă problema, iar oamenii revoltați au cerut soluții.

Locuitorii din Cluj-Napoca au reclamat un miros greu de suportat, înțepător. Pe rețelele sociale, mesajele au curs unul după altul.

Localnic: "Miroase oribil, efectiv ou stricat."

Localnic: "Bălegar, bineînțeles că ne deranjează."

Asaltate cu sute de reclamații, autoritățile au început să caute sursa mirosului. Cum și anul trecut au mai existat probleme similare, comisarii Gărzii de Mediu au mers să verifice tot zonele respective.

Mirosul îngrozitor, spun agenții de mediu, provine de la o fermă care a început fertilizarea solului pe mai multe terenuri aflate la aproximativ 15 kilometri de oraș.

Viorel Pleșa, comisar Șef Garda de Mediu Cluj: "Prin toate aceste sesizări eram anunțați că pe raza municipiului se simte un miros îngrozitor de găinaț. S-au verificat la fața locului cele constatate." În ciuda acestei situații, Garda de Mediu nu i-a amendat pe fermieri. Potrivit autorităților, aceștia și-au fertilizat solurile respectând procedurile în vigoare prevăzute în Codul de bune practici agricole. Mai mult, intervenția agricolă a fost anunțată și către autoritățile locale.

Daniela Mănăilă, primarul comunei Turnei: "E perioadă de fertilizare. Desființăm agricultura sau...?! Sunt două variante. Ori suportăm o săptămână două pe an un miros ori dacă nu desființăm și mâncăm greieruși.”

Fermier: "Ceapă am pus, usturoi, morcovi, pătrunjel. Numai găinaț de găină, numai natural."

Prof. dr. Teodor Rusu, decan Facultatea de Agricultură USAMV Cluj: "Regula spune că în 24 de ore după administrarea pe terenurile arabile, trebuie încorporate. Dacă trec cele 24 de ore și nu se încorporează, riscul de a crește intensitatea și disconfortul creat de aceste mirosuri crește."

Așa că, în ciuda disconfortului creat, nimeni nu va fi tras la răspundere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult