Cartoful, rege pe mesele românilor. Câți cartofi se gătesc într-o zi, la un hotel din Mamaia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Statisticile arată că românii gătesc, în medie, cam 93 de kilograme pe an. Ne depășesc polonezii și letonii, care bat suta.
”Dați-mi vă rog o porție de cartofi prăjiți. Și niște ceafă”.
La autoservirile din Mamaia tăvile cu cartofi sunt mereu pline. Fie că sunt prăjiți, făcuți piure sau fierți, nu lipsesc din farfuriile turiștilor. O porție de 150 de grame costă 8 lei.
Turist: ”Cartoful e de bază, cea mai ieftină și mai importantă mâncare pentru oricine, pensionar, copil, oricine”.
”Reporter: Mănânci des? Turist: Da, aproape în fiecare zi!”.
Și în restaurantele hotelurilor, la orele prânzului se face coadă în fața tigăilor cu cartofi prăjiți.
Peste 250 de kilograme de cartofi, gătiți în fiecare zi”Încă sfârâie în farfurie când pui sare pe ei”.
”Reporter: Ce v-ați pus în farfurie? Turist: Doar cartofi, cea mai bună mâncare”.
Potrivit hotelierilor, în topul preparatelor comandate pe litoral cartofii prăjiți sunt pe primul loc, urmați de șnițel, ceafă de porc și ciorba de văcuță.
La un hotel cu regim all inclusive din stațiunea Mamaia se consumă într-o singură zi peste 250 de kg de cartofi. Peste 70 de kg sunt cartofi prăjiți, 60 de kg piure, iar restul cantității se folosește la supe și salate.
Gelu Mihai, managerul unui hotel din Mamaia: ”Avem 4-5 angajați care asta fac, curăță legume de dimineața până seara”.
Cea mai recentă analiză a Institutului Național de Statistică arată că apetitul pentru cartofi al românilor crește cu un kilogram de la un an la altul. Dacă în 2019, consumul mediu s-a ridicat la 92,2 kilograme, în 2020 a ajuns la 93,4 kilograme de cartofi.
Cartofii s-au scumpit cu cel puțin un leuConsum mediu anual de cartofi în România, pe cap de locuitor anul 2019 - 92,2 kg anul 2020 - 93,4 kg
sursa: INS
Localitatea Lungulețu din Dâmbovița este campioană când vine vorba de cartofi timpurii. Recolta este bună, dar fermierii au ridicat semnificativ prețul de vânzare - de la 50 de bani anul trecut, la 85 sau chiar un leu pe kilogram.
Dănuț Marin, femier: ”Îngrășămintele de la 110, e 270 sacul. Am cerut 80 de bani, ne-au zis de ce nu dăm cu 70? Ar vrea să îi ia degeaba”.
Mădălina Ivan, fermier: ”Investiția e foarte mare, aproape 10 lei motorina, nu ne alegem cu nimic”.
În piețe, cartofii timpurii românești s-au scumpit cu cel puțin un leu față de anul trecut. Costă între 2 lei 50 și 5 lei kilogramul, în funcție de mărime.
”Ion Bejan, comerciant: Recoltă bună, e românesc-românesc! Avem acte, tot în regulă. Reporter: Se vinde bine? Ion Bejan: Da, mulțumesc lui Dumnezeu!”.
”Cartoful se folosește la orice. Felul 2, felul 1, la orice, la orice”.
Cultivatorii estimeaza că anul viitor prețul cartofului va fi și mai mare. Guvernul a promis un ajutor de 200 de euro pe hectar, dar actul normativ nu a apărut încă.
Mircea Costinaș, vicepresedintele Federației Cultivatorilor de Cartofi: ”Fără sprijin, la anul se va înjumătăți suprafața”.
Anul trecut s-au cultivat în România 10.000 de hectare de cartofi timpurii.