Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Autismul și tulburările severe de atenție, depistate prea târziu în România. Soluţiile propuse

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autismul și tulburările severe de atenție sunt depistate în România cu până la 5 ani întârziere față de momentul optim pentru recuperare.

De vină ar fi, printre altele, lipsa unui program național de testare a dezvoltării copiilor la grădiniță. În peste 50 de țări, preșcolarii sunt evaluați anual și gratuit astfel încât educatorul sau psihologul să depisteze rapid orice întârziere de creștere sau problemă legată de felul în care se mișcă, vorbește ori simte copilul.

Dintr-un săculeţ albastru psihologul scoate mai multe obiecte şi le înşiră pe masă. Sunt de fapt recuzita unui test.

Cum ne dam seama de problemele copiilor

Evaluarea va "traduce" reacţia şi comportamentul unui copil de 5 ani într-un punctaj, care va fi corelat cu vârsta. Fetiţa ar trebui să ştie, între altele, nuanţe pentru culori, să se orienteze în spaţiu, să imite "cum fac" animalele, să sară într-un picior, să construiască un turn şi să empatizeze cu aşa zisa durere a unei păpuşi. Întârzierile sunt semnale de alarmă.

Camelia Ionescu, psiholog copii: "Autism, ADHD, tulburări neurologice... Orice intervenţie făcută la timpul potrivit este mai puţin costisitoare şi cu un impact de succes recuperator mai mare".

Citește și
Autism virtual
Mama unui copil cu autism virtual: „Stă 2-3 ore în fața tabletei. Nu ne înțelegem cu el”

Există aşadar o matematică a dezvoltării copiilor, care îi ajută pe specialişti să depisteze din timp potenţialele riscuri. Testul Denver este unul din testele standardizate, folosit în 54 de ţări, pentru evaluarea a peste 50 de milioane de copii.

În România nu exista însă niciun program naţional în acest sens, deşi investiţia de timp ar fi minima,  între 20 şi 40 de minute, pentru fiecare copil de grădiniţă.

Partea de evaluare ar fi gratuită. Pentru ca, spun psihologii, educatorii din grădiniţe pot învăţa să îi testeze pe copii singuri, după un training simplu.

Acelaşi lucru îl pot face viitorii consilieri şcolari pentru copiii mai mari. Dacă un puşti este retras ori dimpotrivă, are un temperament coleric, poate avea un sindrom sau un episod depresiv. Până atunci, exista platforme de evaluare online a deviaţiilor de comportament, pentru elevii de până la 12 ani.

Mai multe organisme independente ale psihoterapeuţilor vor oferi Ministerului Educaţiei sprijin în a pune la punct un proiect de screening general de dezvoltare pentru copiii din grădiniţe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult