63% din populația României nu face mișcare. Efectele sunt foarte grave
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Cei mai mulți susţin că nu au timp să ajungă la sală. Așa că instructorii de fitness țin și antrenamente online, iar clienții pot face sport în sufragerie.
Antrenor: "Eşti pregătită să ne antrenăm un pic?"
Alina Năstase, practicantă de sport on-line: "Sigur că da, ca în fiecare zi."
Alina are 30 de ani şi lucrează într-o compania din Braşov. Ca să facă totuşi mişcare, se antrenează acasă, îndrumată printr-un apel video de un antrenor.
Alina Năstase, practicantă de sport on-line: "Nu îmi plăcea când mergeam la sală, se uita toată lumea la mine. Aşa, stând singură acasă, este mult mai simplu pentru mine."
Cazul Alinei este unul fericit. Ultimul Eurobarometru arată că tot mai puţini români fac mişcare. Suntem pe locul doi în Europa la sedentarism, cu un procent de 63% din populaţie care nu face nici un fel de activitate fizică.
Mai leneşi decât nou sunt grecii, bulgarii şi portughezii, toți care ocupă primul loc în top.
Sorin Gărbacea: "Sedentarismul înseamnă diabet, dislepidemie, obezitate, risc arterial şi alte boli care duc la complicaţii. Pe lângă faptul că a crescut numărul de bolnavi, vârsta la care aceste afecţiuni apar este tot mai mică."
România ocupa primul loc la mortalitatea din cauze cardiovasculare, 57% din totalul deceselor înregistrate sunt provocate de aceste afecţiuni.
Iar un studiu realizat acum doi ani arată că 11,6% dintre români suferă de diabet, obezitatea fiind principala cauză. Nu conştientizam, însă, pericolul şi ne găsim tot felul de scuze că să nu facem mişcare.
Adrian, de pildă, este bucătar şi spune că face suficient sport la serviciu.
Adrian, bucătar: "Nu am timp."
Reporter: "Cu ce vă ocupaţi timpul?"
Adrian, bucătar: "În restaurant 12 ore pe zi şi din cauza asta nu am timp."
La fel ca el răspund jumătate dintre cei care nu fac mişcare. Un procentaj de 8% spune că practicarea unui sport este costisitoare, iar 18% sunt lipsiţi de chef.
Localnic: "La sala nu, nu îmi place să merg. Nu, pot să fac alte lucruri în afară de sală."
Pentru a-şi fideliza clienţii, sălile de sport vin cu oferte.
Alina Loghin, managerul unui club de fitness: "1.450 de lei ce avem acum pe un an de zile. Dacă facem un calcul, cred că ajungem undeva la 120 de lei pe lună şi atunci este foarte avantajos, faţă de tariful standard care e de 250 de lei pe lună."
Chiar şi aşa doar, 5% dintre români merg regulat la o sală de fitness şi numai 2% sunt membri ai unui club sportiv.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 18-10-2018 18:35