Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Surse: Președintele SUA le-a transmis un mesaj liderilor de la summit-ul B9 de la Cotroceni

Surse oficiale au precizat pentru Știrile Pro TV că președintele SUA Joe Biden le-a transmis un mesaj șefilor de state care participă la summit-ul B9 de la Palatul Cotroceni.   

Astfel, Biden le-a transmis liderilor Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Cehiei, României, Poloniei, Bulgariei și Ungariei că statele B9 se află ”în prima linie” a răspunsului colectiv al comunității euroatlantice în fața agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei în Ucraina.

De asemenea, președintele american a întărit angajamentul SUA pentru asigurarea securității statelor B9, ca și a tuturor statelor membre NATO, în fața oricăror acte de agresiune.

Potrivit acestor surse, Biden a transmis că aceste obiective se pot realiza inclusiv prin implementarea unor măsuri robuste de descurajare a amenințărilor la adresa securității statelor aliate din regiune.

Nu în ultimul rând, ca o dovadă a angajamentului de securitate al Statelor Unite, președintele SUA a menționat forțele și echipamentele militare suplimentare dislocate deja în statele din regiune, precum și creșterea intensității exercițiilor comune cu forțele armate aliate din statele de pe flancul estic al NATO.

Citește și
summit 9 bucuresti
Vineri începe Summitul București 9. Care sunt obiectivele și ce țări vor participa

De altfel, Consiliul Naţional de Securitate al SUA a transmis, vineri, pe Twitter, că SUA se angajează să apere flancul estic al NATO.

”Preşedintele Biden doreşte aliaţilor noştri din cadrul B9 un summit de succes astăzi şi aşteaptă cu nerăbdare să-i întâlnească la Summitul NATO de la Madrid. SUA se angajează să apere flancul estic al NATO, să consolideze securitatea energetică a regiunii şi să conclucreze pentru a sprijini Ucraina”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

La Cotroceni are loc summitul B9, în contextul războiului din Ucraina.

Formatul Bucureşti 9 este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. B9 este o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti în noiembrie 2015.

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult