Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rușii le transmit oficial românilor să-și ia adio de la tezaurul de stat: ”Rusia nu datorează nimic nimănui”

Dialogul dintre Rusia și România privind rezoluția Parlamentului European (PE) care cere Federației Ruse să restituie aurul României este ”imposibil, din cauza politizării subiectului, și trebuie închis” - susțin rușii.

Această opinie a fost exprimată de reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru cooperare culturală internațională, Mihail Șvidkoi, într-un interviu acordat agenției rusești TASS în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF).

"Nu vom purta un dialog în condițiile actuale cu niciunul dintre statele străine neprietenoase. Cândva a fost creată o comisie guvernamentală privind aurul românesc, care nu a ajuns la niciun rezultat. Mie mi se pare, în general, că acest subiect trebuie închis de principiu. Dintr-o serie de motive. În primul rând, din cauza contextului actual, România are aceeași poziție solidară cu europenii față de Rusia, deci nu poate exista niciun fel de dialog pe acest subiect. Adică, dialogul trebuie să existe, trebuie menținut pe anumite chestiuni vitale, dar acest subiect este destul de politizat, din punctul meu de vedere", a declarat Șvidkoi.

El mai susține că, "indiferent ce scriu diplomații români" și "indiferent de documentele pe care le transmit pe canale diplomatice", Rusia nu va purta acest dialog.

"Rusia nu datorează nimic nimănui", a subliniat el.

Citește și
valeri kuzmin
Ambasadorul rus râde de noi după convocarea de la MAE. Despre ce spune că n-a mai întâlnit de când stă în România

În martie 2024, în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc un vot în urma căruia deputații PE au adoptat o rezoluție de susținere a cererii României de returnare a aurului și arhivelor istorice românești exportate în Rusia în 1916-1917, cunoscut și sub denumirea de Tezaurul României.

Într-un interviu acordat Știrile Pro TV, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că valoarea acestui tezaur, care acum se află în mâinile rușilor, este mult mai mare decât se cunoaște în mod public.

Băsescu a spus că tonele de monede de aur sunt mult mai valoroase decât lingourile de aur, deoarece acestea sunt vechi de sute de ani și - deci - mult mai valoroase, ”o valoare greu de cuantificat în momentul de față.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult