NATO își pierde răbdarea cu o țară membră, pentru lipsa de implicare. „Vor continua să fie încăpățânați"
Lipsa unui plan de cheltuieli al Canadei pentru obiectivele de apărare a determinat senatorii americani să îi spună prim-ministrului Justin Trudeau că sunt "îngrijorați și profund dezamăgiți".
Canada se eschivează de un deceniu de la angajamentul său față de NATO, iar în ultimii ani, Ottawa a devenit o excepție în rândul celor 32 de membri ai alianței. Nu a reușit să atingă obiectivele privind cheltuielile militare interne, nu a respectat obiectivele de referință pentru finanțarea de noi echipamente și nu are niciun plan pentru a ajunge acolo. Este o poziție care a frustrat aliații de pretutindeni - de la Casa Albă la membrii Congresului și guvernele din întreaga Europă. Iar la summitul din această săptămână al Alianței de la Washington se așteaptă presiuni către Ottawa pentru găsirea banilor necesari, în timp ce delegații NATO se gândesc că lucrurile ar putea deveni mult mai grave dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, arată publicația Politico.
„Ceea ce se întâmplă acum, că toată lumea cheltuiește mai mult, faptul că canadienii nici măcar nu încearcă a devenit evident", a declarat Max Bergmann, un fost oficial al Departamentului de Stat pentru controlul armelor. Poate că este surprinzător faptul că Canada este în urmă cu cheltuielile, chiar dacă s-a dovedit a fi un aliat puternic în alte domenii, de la achiziționarea de arme americane la coordonarea strânsă cu SUA în Afganistan. Dar interviurile cu cel puțin șase diplomați din țările NATO arată clar că, atunci când vine vorba de cheltuielile de apărare, aliații sunt sătui. „Vor continua să fie încăpățânați", deoarece nu există nicio sancțiune reală pentru nerespectarea obiectivului alianței, a declarat un membru al Congresului SUA, care, la fel ca alții citați în acest articol, a făcut declarații sub rezerva anonimatului. "Europenii sunt frustrați că sunt criticați, iar Canada nu simte aceeași presiune din partea Washingtonului" spune un oficial al Alianței.
Canada, unul dintre cei 12 membri fondatori ai NATO, a semnat cu promptitudine angajamentul din 2014 de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, după cucerirea Crimeei în Ucraina de către Vladimir Putin. Alianța, în ansamblul său, ar fi putut fi lentă în atingerea acestui obiectiv, dar în acest an, 23 din cele 32 de state membre ale NATO îl vor atinge, pe măsură ce temerile legate de planurile lui Putin cresc de-a lungul frontului estic al Alianței. Două dintre țările care nu au reușit să atingă acest obiectiv sunt Canada și Belgia, care nu numai că nu reușesc să îndeplinească obiectivul de 2%, dar nici cerința de a cheltui 20% din această sumă pentru echipamente noi. Spre deosebire de Canada, însă, Belgia spune că va atinge acest obiectiv până în 2035. Când o va face Canada? Situația canadiană este deosebit de frustrantă, spun diplomații, din cauza aparentei lipse de urgență a țării, în ciuda problemelor semnificative cu echipamentele sale militare învechite și a economiei sale puternice. Armata canadiană este atât de subfinanțată încât jumătate din echipamentele sale sunt considerate „indisponibile și inutilizabile", conform unui raport intern divulgat.
„Publicul canadian nu vede cu adevărat necesitatea", a declarat Philippe Lagassé, profesor la Universitatea Carleton din Canada. „Dacă ar fi forțată să aleagă între cheltuielile pentru apărare, programele sociale sau reducerea impozitelor, apărarea ar veni întotdeauna pe ultimul loc”, a adăugat el. Poziția Canadei a determinat un grup bipartizan de 23 de senatori americani să ia măsura extrem de rară de a trimite o scrisoare prim-ministrului Justin Trudeau în luna mai, în care se declară „îngrijorați și profund dezamăgiți de faptul că cea mai recentă proiecție a Canadei indică faptul că nu își va atinge angajamentul de 2% în acest deceniu." Iar situația ar putea deveni mult mai gravă dacă Trump este reales.