Incidentul de la Marea Neagră care putea declanșa Al Treilea Război Mondial. Lanț uluitor de greșeli ale unui pilot rus

avion su-27
Shutterstock

Un pilot rus a încercat să doboare un avion NATO deasupra Mării Negre, după ce a înțeles greșit un mesaj de la sol, dar în cele din urmă a tras defectuos două rachete. Incidentul care putea duce la Al Treilea Război Mondial a fost confirmat de Londra.  

Un pilot rus a încercat pe 29 septembrie 2022 să doboare un avion de supraveghere RAF după ce a crezut că are permisiunea de a trage, dezvăluie BBC.

Pilotul a tras două rachete, dar niciuna nu a lovit avionul NATO: prima a ratat ținta, iar a doua a funcționat defectuos la lansare.

Dacă nu ar fi exista acest lanț uluitor de greșeli, am fi asistat, probabil, la declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial.

Rusia susține că incidentul din septembrie 2022 a fost cauzat de o „defecțiune tehnică”, iar Ministerul Apărării din Marea Britanie a acceptat public explicația rusă și refuză să facă publice alte detalii.

Citește și
Donald Trump
Trump crede că livrarea de muniţii cu dispersie Ucrainei este calea către un Al Treilea Război Mondial

Trei surse din conducerea apărării britanice, care cunosc incidentul, au declarat pentru BBC că telecomunicațiile rusești interceptate de aeronava RAF RC-135 Rivet Joint, adică exact avionul NATO care era să fie doborât de ruși, oferă o relatare foarte diferită față de versiunea oficială.

Avionul RAF - cu un echipaj de până la 30 de persoane - efectua o misiune de supraveghere deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, pe 29 septembrie anul trecut, când a întâlnit două avioane de luptă rusești SU-27.

Comunicațiile interceptate arată că unul dintre piloții ruși a crezut că i s-a dat permisiunea de a viza aeronava britanică, în urma unei comenzi ambigue de la o stație terestră rusă.

Al doilea pilot rus nu a înțeles însă același lucru, ba chiar i-a reproșat și și-a înjurat omul când acesta a tras prima rachetă spre avionul NATO.

Al doilea pilot rus a început să-l înjure pe colegul său, care a tras în avionul NATO

Aeronava RAF este încărcată cu senzori pentru a intercepta comunicațiile, iar echipajul RAF a ascultat astfel incidentul care ar fi putut duce la propria lor moarte. Ministerul britanic de Justiție nu va publica detalii despre aceste comunicări.

Răspunzând acestor noi dezvăluiri, un purtător de cuvânt al ministerului a spus: „Intenția noastră a fost întotdeauna să protejăm siguranța operațiunilor noastre, să evităm escaladarea inutilă și să informăm publicul și comunitatea internațională”.

În timp ce cele două avioane de luptă SU-27 rusești se apropiau de avionul spion al RAF, au primit o comunicare de la controlorul stației de la sol. O sursă occidentală a declarat pentru BBC că aceasta conținea cuvintele „aveți ținta”.

Acest limbaj ambiguu a fost interpretat de unul dintre piloții ruși ca permisiunea de a trage.

Limbajul liber pare să arate un grad ridicat de neprofesionalism din partea celor implicați, au spus surse militare. În schimb, piloții NATO folosesc un limbaj foarte precis atunci când cer și primesc permisiunea de a trage.

Pilotul rus a lansat cu succes o rachetă aer-aer, dar nu a reușit să atingă ținta. A fost pur și simplu o greșeală de tragere, nu o defecțiune.

Surse din apărare au declarat pentru BBC că atunci a izbucnit o ceartă între cei doi piloți ruși. Pilotul celui de-al doilea SU-27 nu credea că li s-a dat permisiunea să tragă. Comunicările interceptate arată cum l-a înjurat pe tovarășul său, întrebându-l efectiv ce credea că face. Cu toate acestea, primul pilot a lansat încă o rachetă.

Americanii au descris incidentul ”ca fiind cu adevărat foarte înfricoșător”

A doua rachetă a căzut pur și simplu din aripă - sugerând fie că arma a funcționat defectuos, fie că lansarea a fost anulată în ultima clipă.

Trei săptămâni mai târziu, guvernul Regatului Unit a confirmat că incidentul a avut loc - după ce o declarație din partea Ministerului rus al Apărării a numit-o „defecțiune tehnică”.

Într-o declarație adresată parlamentarilor din 20 octombrie, secretarul de atunci al Apărării, Ben Wallace, a numit incidentul o „angajare potențial periculoasă”.

Dar el a acceptat explicația Moscovei, spunând: „Nu considerăm acest incident ca fiind o escaladare deliberată din partea rușilor, iar analiza noastră este de părere că s-a datorat unei defecțiuni”.

Cu toate acestea, o scurgere secretă de informații a dezvăluit că armata americană a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în cu totul alți termeni. Într-o serie de documente publicate online de aviatorul american Jack Teixera, același incident a fost descris drept „aproape o doborâre”.

Incidentul a fost mult mai grav decât a fost portretizat inițial și ar fi putut echivala cu un act de război”, a raportat el către New York Times.

Potrivit a doi oficiali americani ai apărării, a spus ziarul american, pilotul rus a interpretat greșit un ordin de la sol. Pilotul rus „care a luat la țintă aeronava britanică a tras, dar racheta nu s-a lansat corect”.

Ziarul a citat, de asemenea, un oficial american al apărării nenumit, care descrie incidentul „ca fiind cu adevărat foarte înfricoșător”.

Ca răspuns la raportul scurs despre „aproape o doborâre”, Ministerul Apărării din Regatul Unit a emis o altă declarație care a adăugat însă mai multă ceață decât claritate.

De atunci, avioanele de spionaj sunt însoțite deasupra Mării Negre de aparate de luptă 

Ministerul susține acum că „o proporție semnificativă din conținutul acestor rapoarte din documente este neadevărat, manipulat sau ambele”.

Pot exista mai multe motive pentru care Ministerul Apărării din Regatul Unit a fost reticent în a oferi detaliile complete. În primul rând, Regatul Unit nu ar dori să facă publice amploarea culegerii sale de informații și detaliile comunicațiilor interceptate.

Mai important, niciuna dintre părți nu a dorit o escaladare - una care ar putea atrage un membru NATO într-o confruntare militară cu Rusia.

Dar incidentul arată, încă o dată, cum o greșeală a unui singur individ ar putea declanșa un conflict mondial.

Ministerul Apărării a declarat acum pentru BBC că „acest incident este o reamintire clară a potențialelor consecințe ale invaziei barbare a Ucrainei de către Putin”.

Nu este prima dată când un pilot rus nesăbuit țintește o aeronavă NATO în spațiul aerian internațional. La începutul acestui an, în martie, un avion rusesc a doborât o dronă de supraveghere fără pilot american, zburând tot deasupra Mării Negre.

În acel incident, pilotului rus i s-a acordat o medalie, dar cei mai mulți experți sunt de acord că doborârea dronei s-a datorat mai degrabă norocului decât aptitudinii sau judecății sale. Iar asta evidențiază întrebări serioase despre disciplina și profesionalismul forțelor aeriene ruse.

În ciuda faptului că s-a aflat foarte aproape de a fi doborât, avionul RAF a continuat să efectueze zboruri de supraveghere deasupra Mării Negre - o dovadă a curajului echipajelor care au evitat cu strictețe un dezastru.

De la incident, aceste zboruri de supraveghere RAF au fost escortate de avioane de luptă Typhoon înarmate cu rachete aer-aer.

Regatul Unit este singurul aliat al NATO care conduce misiuni cu echipaj peste Marea Neagră.

Articol recomandat de sport.ro
EXCLUSIV Aida Aliyeva prefațează Qarabag - FCSB. O veste bună pentru bucureșteni, un avertisment + "Atmosfera va fi incredibilă"
EXCLUSIV Aida Aliyeva prefațează Qarabag - FCSB. O veste bună pentru bucureșteni, un avertisment + "Atmosfera va fi incredibilă"
Citește și...
Ce făcea Vladimir Putin în timpul prăbuşirii avionului în care s-ar fi aflat Prigojin
Ce făcea Vladimir Putin în timpul prăbuşirii avionului în care s-ar fi aflat Prigojin

Preşedintele Vladimir Putin se afla în regiunea Kurs, la comemorarea a 80 de ani de la Bătălia de la Kursk din al Doilea Război Mondial, în timpul prăbuşirii unui avion în care s-ar fi aflat Evgheni Prigojin.

Trump crede că livrarea de muniţii cu dispersie Ucrainei este calea către un Al Treilea Război Mondial
Trump crede că livrarea de muniţii cu dispersie Ucrainei este calea către un Al Treilea Război Mondial

Fostul preşedinte american Donald Trump a atacat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei muniţii cu dispersie, măsură care, a spus el, duce către cel de-Al Treilea Război Mondial, transmite marţi EFE.  

Rusia consideră furnizarea de muniţie cu dispersie către Ucraina drept un nou pas spre un război mondial
Rusia consideră furnizarea de muniţie cu dispersie către Ucraina drept un nou pas spre un război mondial

Rusia consideră că furnizarea de către SUA a muniţiei cu dispersie către Ucraina reprezintă încă un pas în direcţia unui nou război mondial, transmite sâmbătă EFE.

„Călătorul în timp din anul 2671
„Călătorul în timp din anul 2671" a dezvăluit când va începe Cel de-Al Treilea Război Mondial: „Rusia va ataca o țară NATO”

„Călătorul în timp din anul 2671", Eno Alaric, a avertizat că al treilea război mondial este la doar doi ani distanță, după ce conflictul "va izbucni între Rusia și NATO".

Paradă militară în Rusia, de Ziua Victoriei, sub amenințarea atacurilor cu drone. Cine a stat alături de Putin. FOTO și VIDEO
Paradă militară în Rusia, de Ziua Victoriei, sub amenințarea atacurilor cu drone. Cine a stat alături de Putin. FOTO și VIDEO

Rusia sărbătoreşte, astăzi, aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă în Piaţa Roşie, în condiţii de securitate sporită, după o serie de atacuri cu drone, inclusiv asupra Kremlinului.

Recomandări
Donald Trump avertizează Europa: ”UE este foarte rea pentru noi”. Este o ”mică China”, europenii sunt ”mari agresori”
Donald Trump avertizează Europa: ”UE este foarte rea pentru noi”. Este o ”mică China”, europenii sunt ”mari agresori”

Ţările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, "singura modalitate" ca Statele Unite "să fie tratate corect", a afirmat marţi preşedintele american Donald Trump, adăugând că produsele chinezeşti vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.

Comisia Europeană vrea pedepse mai severe pentru platformele online care nu blochează dezinformarea electorală
Comisia Europeană vrea pedepse mai severe pentru platformele online care nu blochează dezinformarea electorală

Comisia Europeană vrea să impună sancțiuni mai dure pentru platformele online care nu respectă corectitudinea și transparența în alegeri.

Antonescu: Nu este raiul pe pământ, dar în România se trăiește mai bine ca înainte. Georgescu, un drog ieftin și distrugător
Antonescu: Nu este raiul pe pământ, dar în România se trăiește mai bine ca înainte. Georgescu, un drog ieftin și distrugător

Călin Georgescu este un drog ieftin și distrugător pentru românii care îl susțin și trebuie văzut de unde vine această mânie a lor, din moment ce în România, chiar dacă nu este raiul pe pământ, se trăiește mai bine decât înainte, a spus Crin Antonescu.