De ce nu permite Germania Estoniei să trimită arme în Ucraina. Totuși, nemții vor livra un spital de campanie
În cazul Estoniei, Berlinul refuză să permită unei țări terțe să trimită artilerie în Ucraina, deoarece armamentul provine din Germania, potrivit oficialilor estonieni și germani.
Citește și:
►Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca Ucraina. Trei scenarii posibile
Problema este văzută de specialiștii în securitate occidentală și de Ucraina ca un test al politicii Berlinului față de transferul de arme în timpul unei crize tot mai mari în Europa și subliniază dificultățile cu care se confruntă SUA și aliații săi din Europa în a crea un răspuns concret și comun la ceea ce face Rusia în Ucraina.
Citește AICI cele mai noi informații despre criza din Ucraina
“Germania ezită să ne livreze (arme - n..red.)", a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, într-un interviu pentru The Wall Street Journal. Oficialii germani au spus că impasul este rezultatul unei politici de lungă durată privind exporturile de arme către regiunile aflate în conflict.
Un oficial al guvernului estonian a precizat că guvernul său încă încearcă să convingă Germania să se răzgândească.
„Sperăm că vom obține aprobarea Germaniei”, a spus Kristo Enn Vaga, consilier al ministrului eston al Apărării. „Estonia a arătat că vrem să ajutăm Ucraina în termeni practici cu ce putem”, a punctat consilierul.
Cum ar interpreta Moscova acest refuzSpecialiștii mai spun că în timp ce armele estoniene nu ar schimba dinamica pe câmpul de luptă, refuzul Germaniei ar putea fi interpretat de Moscova ca un alt semn al unei probleme în mijlocul Alianței.
Acestea ar veni pe fondul unor câteva săptămâni de discuții în cadrul Alianței cu privire la modul de acțiune referitor criza din Ucraina, dar și cu privire la sancțiunile economice severe pe care oficialii americani și europeni au spus că le vor impune dacă Rusia atacă această țară.
Germania va trimite un spital de campanie"Pot înţelege dorinţa de a sprijini Ucraina, şi este exact ceea ce facem deja", a transmis ministrul apărării, Christine Lambrecht, conform AFP şi Reuters.
"Astfel, un spital de campanie complet va fi livrat în februarie, cu instruirea necesară", a anunţat ea, precizând că, pentru Germania, aceasta implică un cost total de 5,3 milioane de euro.
"Am furnizat deja aparate de asistenţă respiratorie", a adăugat ministrul, amintind că Germania tratează "deja în spitale ale Bundeswehr (armata germană) soldaţi ucraineni grav răniţi".
"Suntem, aşadar, alături de Kiev. Acum trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a dezamorsa criza", a rezumat ea.