Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vitamina C, „gardianul” răcelilor. Cum se ia și de ce niciodată nu e prea mult

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne îndreptăm instinctiv spre culoarea verde. Evoluția ne spune că unde e... verde, găsim frunze, fructe ori legume. Adică tocmai alimentele pline de vitamina C, indispensabilă sistemului imunitar.

Spre exemplu, concentrația de vitamina C din celulele albe este de 50 de ori mai mare decât cea din sânge, ele absorb tot ce le trebuie să fie eficiente. Lipsa vitaminei C din hrană le creează dezechilibre funcționale grave. Într-o infecție, ne trebuie un număr mai mare pentru că nu sunt competente - aceasta dacă nu vă asigurați doza suficientă de vitamina C.

Fără hormonul de stres, numit cortizol, nu există viață. Așa că nu îl blamăm. De exemplu, depășim un stres infecțios tocmai datorită hormonilor de stres. Așa facem față și stresului fizic sau intelectual.

Cine ne ajută să producem optim hormonii vitali din organism? Pare incredibil, dar vitamina C este răspunzătoare și pentru sinteza lor.

Glanda hipofiză, pe care o găsim în creier, controlează toți hormonii din organism. Ea le comandă glandelor suprarenale să fabrice hormonii vitali – cortizol, dopamină, adrenalină și noradrenalină.

Citește și
mihaela bilic
În legumele congelate găsim de patru ori mai multă vitamina C decât în cele proaspete. Explicația Mihaelei Bilic

Are nevoie de vitamina C, luată din alimentație. Acești hormoni sunt răspunsul organismului la stres fizic său emoțional și ne țin în viață. Ne explică medicul primar endocrinolog Antonela Burlacu:

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Vitamina C susţine calitatea glandei suprarenale şi ne ajută să avem o suprarenală sănătoasă, pentru că știm - fără suprarenale nu rezistăm”.

Aceeași hormoni se secretă în stresul infecțios. De exemplu, într-o viroză.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „În perioadele de stres infecţios, de obicei se dă 1 gram de vitamina C asociata cu vitamina D și hrănește limfocitele, leucocitele şi le ajută să luptăm cu infecţia. Noi nu ne intoxicăm cu vitamina C pentru că cu cât luăm mai mult și ajungem la un nivel corect în sânge, se elimină, absorbția scade cu 50% îl luăm degrabă și se elimină în urină.”

Vedem această vitamină și la nivelul celulelor albe, numite leucocite. Se numește efect chemotactic. Vitamina C cheamă leucocitele, tactic, la … luptă. Și le face să fie eficiente.

Dr. Elena Lățcan, medic primar ORL: „Pereții celulelor le întărește să nu mai pătrundă germeni în interiorul celulelor. Dacă cineva din familie sau de la serviciu e răcit, noi ceilalți putem să luăm vitamina C - un gram pe zi, un gram pe zi vreo 10 zile.”

Organismul uman nu produce vitamina C și nu o stochează. Avem nevoie zilnic de aproximativ 100 de miligrame pe zi. Cum obținem această cantitate cel mai ușor? Din măceșe, de exemplu. Un singur fruct conține cantitatea necesară dintr-o zi. Găsim măceșe în natură și iarna. Sau o ceșcuță de fructe de pădure congelate. Sau pătrunjel, pus generos într-o salată.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult