Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unde găsim imunoglobulinele A și care este rolul lor în organism. Medicii ne explică fenomenul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fructe, legume și cereale integral. Toate determină producția de factori imunitari. Sunt importanți la porțile de intrare în organismului uman.

Spre exemplu, în aparatul respirator. Procesul e spectaculos și ne spune să nu treacă nicio zi fără vegetale. Începe „Doctor de Bine".

Se numesc imunoglobuline A secretorii. Sunt anticorpi, îi găsim în mucoase, adică în porțile de intrare în organismul uman. Vedem aici interiorul aparatului respirator.

Imunoglobulinele A recunosc agenții infecțioși, se cuplează cu aceștia și formează complexe. Sunt eliminate apoi de secreții. Agenții infecțioși nu se mai pot lipi de celulele noastre. Fenomenul se numește excludere imună. Ne explică profesorul imunolog Veronica Lazăr.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, profesor imunolog, Facultatea de Biologie: „S-a dovedit că persoane care au deficient de imunoglobuline A fac infecții des, dar sunt și mai susceptibile la alergii și boli autoimune”.

Citește și
Medici
Medicul din Târgu Jiu reținut după moartea unei paciente, audiat de polițiști. În dosar mai este vizat un medic din Craiova

La naștere, bebelușul primește imunoglobuline A secretorii prin laptele matern. La 30 de zile de viață, începe să și le fabrice singur. Și, datorită acestor anticorpi, natura ne spune să consumăm legume, fructe, plante condimentate, cartofi, cereale integrale.

Andreea Groza: „Fibrele din legume, fructe, ierburi condimentate nu se digeră. Fermentează în intestin și, prin procesul de fermentare, rezultă așa numiții acizi grași. Sunt preluați de sânge. Odată ajunși în circulație, vor produce imunoglobulina A secretorie. Spre exemplu, apărarea din arborele respirator va fi mai bună”.

De fapt, acizii grași cu lanț scurt sunt sursa de energie pentru celulele colonului, și îl protejează. Pentru că au dimensiuni mici, trec în sânge și aici stimulează producerea de imunoglobulina A secretorie. Nu se opresc la producerea de anticorpi pentru porțile de intrare ale organismului uman, adică pentru mucoasa respiratorie, mucoasa gastrică, mucoasa urogenitală ori mucoasa oculară. Tot organismul uman are nevoie de acizii grași cu lanț scurt.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, profesor imunolog, Facultatea de Biologie: „Reduc inflamația sistemică organisnului prin stimularea producerii de interleukina 10, interleukina antiinflamatoare majoră”.

Fenomenul e important deoarece inflamația sistemică este terenul propice pentru toate bolile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult