Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dieta vegetariană. Care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate, dacă eliminăm produsele de origine animală din alimentație? Care sunt nutrienţii deficitari într-o alimentație vegetariană? Îi aflam imediat.

Proteinele. Sunt formate din cărămizi, numite amino-acizi. Cărămizi perfecte găsim doar în carne, ouă, brânzeturi. Proteinele din vegetale nu acoperă necesarul de aminoacizi. Pentru a preveni carența, este obligatoriu să asociem cerealele cu leguminoasele - fasole boabe, mazăre, linte, năut. În aceeaşi masă, sau în mese diferite.

Aportul de minerale, mai ales fier, calciu și zinc, va fi afectat de o dietă vegană. Mineralele de origine vegetală au bioeficiență scăzută, prezența de fitați și oxalaţi le împiedică absorția. Fierul hemic, de origine animală, este de 4 ori mai eficient decât fierul non-hemic din vegetale. Zincul se găsește mai ales în carne, iar consumul crescut de soia afectează grav absorția zincului.

Dieta vegetariană crește riscul de anemie prin deficit de B12. Această vitamină este prezentă exclusiv în carne, lapte și ouă. Deficitul are efecte neurologice. În plus, carența de vitamina D apare doar în dieta vegană, vegetarienii care consumă ouă și lactate nu au acest risc.

Aportul de acizi grași esențiali Omega 3 este dificil de acoperit dacă nu consumăm pește, carne și ouă. Există Omega 3 în semințele de in, însă eficiența lui este foarte scăzută, nu mai avem enzimele necesare absorbției lui din vegetale. În cazul gravidelor, o dietă vegană nu poate asigura evoluția optimă a sarcinii, carența de acizi grași Omega 3 și vitamina B12 poate duce la un retard în dezvoltarea fizică și intelectuală a fătului. Nici la copii sau adolescenți nu se recomandă eliminarea produselor de origine animală, o lipsă de vitamina D, vitamina B12 sau calciu afectează definitiv dezvoltarea sistemului osos și a creierului.

Echilibrul, diversitatea și moderația fac sănătatea! Mai multe vegetale, dar nu renunţaţi la alimentele de origine animală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult