Iulian Dinu, specialist în nutriţie: Cum se renunță corect la sedentarism pentru un stil de viață sănătos
Your browser doesn't support HTML5 video.
Trecerea de la sedentarism la un stil de viaţă sănătos trebuie să se facă treptat. În caz contrar, vom ajunge să detestăm tot ceea ce ne face bine şi, mai rău, riscăm să ajungem la depresie.
„Cel mai important este ca psihicul nostru să fie pregătit pentru perioada care urmează şi să conştientizăm faptul că, deşi ni se va părea greu la început, aceste lucruri noi sunt extrem de bune pentru sănătatea noastră. Cu ajutorul unui nutriţionist trebuie să ne facem un plan de alimentaţie care să fie adaptat organismului, apoi introducem un plan de activitate fizică regulată, fie la sală cu un antrenor, fie acasă. Azi renunţăm la dulciuri, mâine la sucurile acidulate şi aşa mai departe, până când, în câteva zile, vom ajunge să mâncăm doar alimente sănătoase’’ a explicat specialistul în nutriţie şi fitness, Iulian Dinu, în emisiunea „Doctor de bine” de la PROTV.
„Trebuie să stabilim un plan al motivației, aceasta este de două feluri, intrinsecă și extrinsecă - din exteriorul nostru. Intrinses ne stabilim obiectivul, cât ne dorim să slăbim, și extrinsec, putem găsi o motivație și o susținere, fie din partea antrenorului, fie a familiei sau a prietenilor. În acest sens, vorbim despre lipsa tentației din partea lor, adică dacă noi stăm acasă și facem antrenament sau avem un job static și nu ieșim din acasă, când ne stabilim obiectivul să slăbim, să nu vină soția cu o porție de cartofi prăjiți și să înceapă să mănânce, când soțul își dorește să facă exerciții, sau invers. Este importantă susținerea în cuplu” a mai explicat nutriționistul.
Îmbinarea regimului alimentar cu exerciţiile fizice va duce, chiar şi într-o lună, la remodelarea corpului. Condiţia este să facem sport cel puţin 3 zile pe săptămână. Iar, pentru cei care sunt la început, recomandarea specialistului este să nu cuprindă toate grupele de muşchi în aceeaşi şedinţă. Evident, pentru a evita accidentările, char şi atunci când faceţi sport acasă, încălzirea nu trebuie să lipsească.
Iulian Dinu: „Este recomandat că antrenamentul să fie schimbat la cel puţin 2-3 săptămâni. După faza de inițiere se poate trece la un antrenament full-body, adică să lucrăm tot corpul.”
În cazul în care aveţi un copil supraponderal, este foarte important să cereţi şi sfatului unui medic pediatru înainte de a începe o dietă alimentară. Trebuie făcute analizele şi, sub supravegherea specialiştilor, să începeţi schimbările atât de importante pentru copil. Atenţie însă! Nu consumaţi alimente nesănătoase în faţa copiilor, indiferent că ei sunt sau nu la dietă. Puterea exemplului este extrem de importantă şi atunci când copilul vă vede că faceţi mişcare acasă, în parc sau la sala de sport, va dori şi el să se alăture.
Iulian Dinu: „Este mult mai bine şi mai sănătos să îi dai copilului un pacheţel cu mâncare de acasă decât să îl laşi să îşi cumpere de la fast food. Copiii sunt foarte receptivi când vine vorba de sport, iar părinţii pot fi un exemplu extrem de important pentru ei.’’