Fiert sau la cuptor. Care este varianta sănătoasă dacă vrem să mâncăm cartofi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ce diferență găsim între un cartof copt și unul transformat în piure. Dar între un morcov crud și unul transformat în supă cremă. Una foarte mare. Este vorba despre viteza prin care zahărul conținut ajunge în sânge.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Indicele glicemic reprezintă valoarea la care crește glicemia după ce mâncăm. Unde maxim este 100 – este glucoză. Pâinea pe la 90. Apropo de piureuri. Glicemia crește foarte mult. E important de știut modul de preparare al unui aliment. Să luăm cartoful banal, nu un cartof prăjit care are indice glicemic mare. Un cartof fiert și pasat trece de 50. Dacă alegem un cartof copt în coajă ne facem pofta de cartofi și mâncăm echilibrat”.
Pasarea alimentelor sau piureul crește indicele glicemic. Alimente cu indice glicemic mare, constant, înseamnă risc de diabet și risc de boli cardio-vasculare. Tot în comportamntul de consum e important să vă împărțiti în trei mese principale caloriile dintr-o zi.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Eu pot să mănânc 2.000 de calorii și le împart în trei mese și nu mă îngraș. Sau nu mănânc nimic toată ziua și mănânc seara. Succesul e garantat - mă îngraș”.
De ce? Insulina are „hormoni de contrareglare”. Din jocul lor apare echilibrul. Cortizolul este așa numitul hormon al stresului.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Cotizolul, care e hormon de contrareglare, care luptă impotria insulinei, el se duce la culcare. Dacă eu mănânc seara alimente care cresc insulina - carbohidrați, zahăr - seara insulina mea crește și crește netamponată de nimeni. Crește, bagă zahărul în celule și peste două ore iar vreau să mănânc. E ca și cum opresc un motor, îl las să se răcească și iar îl pornesc. Mă refer la ficat, la pancreas”.
Seara nu consumați piure de cartofi, piure de mazăre, supă cremă, sucuri de fructe. Uitați-vă la aceste alimente ca la un desert. Consumați-le cu moderație la prânz. Nu zilnic.