Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doctor de bine | Cum procedăm în cazul anxietății și a fricii?

Your browser doesn't support HTML5 video.

Toate informațiile rapide, care rulează conținut negativ, cresc imediat nivelul hormonilor de stres. La acestea se adaugă informațiile-parazit, furnizate din abundență pe rețelele sociale.

Ce fac informațiile vizuale trecute rapid prin neuroni? Cresc riscul anxietății. Vorbim despre o boală care presupune că nu vă puteți controla frica. Cum să procedăm în aceste situații?

Frica. Vorbim despre sentimentul perfect, care ne ajută să supraviețuim. Expunerea permanentă la informații, cu un conținut negativ, îi înlătură funcția lui de adaptare.

Cum o recunoaștem? Anxietatea poate mima orice simptom. Frecvent apare, însă insomnia. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: „Pentru noi semnifică un simptom al unei afecțiuni psihice. Este probabil ca insomnia să își aibă orgine în anxietate, în contorsionare psihică a persoanei și transmite doar insomnia. Nu avem un rezultat pe termen lung, va trebui să tratăm de fapt anxietatea. Tratamentul axietății reglează și somnul.”

Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: „Anxietatea merge de foarte multe ori pas la pas cu depresia și, din fericire, au amândouă aceleași pârghii terapeutice. Tulburările acestea de anxietate și depresie pot fi ușor abordate terapautic și pacientul se simte mult mai bine, după ce începe o terapie medicamentoasă.”

Citește și
Doctorul ucrainean din Suceava, despre familia lăsată acasă: ”Cu lacrimi în ochi vă spun”. Cum își ajută semenii
Doctorul ucrainean din Suceava, despre familia lăsată acasă: ”Cu lacrimi în ochi vă spun”. Cum își ajută semenii

Medicamentele nu dau dependență. Depresia se manifestă, de asemenae, prin insomnie. Afectează arii importante ale creierului, care guvernează atenția și memoria. Afectează planificarea, luarea deciziilor și raționamentul. Uitarea aleatorie poate fi un simtom al depresie.

Perioadele cu stres ridicat pot afecta, de asemenea, memoria și e posibil să uitam mai repede deoarece circuitele din creier, responsabile de memorie și de emoții, se suprapun cu cele care controlează răspunsul la stres.

Din păcate, șansa unei deblocări spontane este destul de mică, așa că, în acest caz, cereți ajutor calificat. Medicii vă recomandă că, dacă aveți timp liber, mai ales în această perioadă, să nu vă expuneți voluntar la informații digitale în scopul recreerii.

Excercitii zilnice. Iată ce vrea propriul creier ca să fie pregătit să reziste. Ce fel de exerciții?

Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Mediul în care trăim tot timpul o să ne agreseze. Și noi avem oporutunitatea de a alege cum răspundem la acestă agresiune. O modalitate care nu-i bună este că punem presiune în continuare și mai multe e în control nostrum și o putem schimba. Antidotul la această presiune este încrederea în noi.”

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult