Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cum se poate slăbi corect? La această problemă ne răspunde medicul Mihaela Bilic, cu recomandări adeseori neaşteptate-

Ce contribuţie poate avea cafeaua la slăbire? Ne răspunde medicul Mihaela Bilic, într-un interviu acordat corespondentului PRO TV, Andreea Groza, în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată pe stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.  

Andreea Groza: Cafeaua e bună înainte de mersul pe jos. Câte cafele ne ajută să slăbim?

Mihaela Bilic: ”Cu oră înainte de mișcare se bea o cafea! După ce o bem, cafeina intră în metabolism și are două efecte: acționează asupra depozitelor de grăsime și duce la mobilizarea lor. Se pot bea până la 5 cafele de-a lungul unei zile. Dar una singură în scopul slăbirii, cu o oră înaintea efortului fizic. Puneți bază pe ea pentru slăbit!”

Andreea Groza: Ce facem cu apa? Mâncare puțină, apă multă – e una dintre rețetele de pierdere ponderală.

Citește și
ciorba
Mihaela Bilic, la ”Doctor de bine: ”Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit”

Mihaela Bilic: ”Cine spune că dispare foamea, dacă bei un pahar de apă, greșește. Organismul nu confundă lucrurile astea. Dar face o confuzie păguboasă. El consideră că orice e lichid este apă – inclusiv sucul de fructe fresh ori carbogazos. Și nu contabilizează caloriile. Adică noi primim 200 de kilocalorii dintr-un pahar de suc de fructe și senzația de foame nu dispare. Medicii nutriționiști din străinătate spun: În primul rând, nu consumați calorii lichide! O striclă de fresh sau de suc carbogazos înseamnă 450 de kilocalorii, cât două feluri principale la prânz. Dar organismul nu consideră că a mâncat. În schimb, când bem apă, apa hidratează. Dar nu bem apă în neștire.  Echilibrul hidric e ținut în control de către hormoni și nu depinde doar de cantitatea de apă băută. Sigur, dacă vezi că urina e galben-închis, ai băut prea puțină apă. Dar bei apă când ți-e sete. Dacă bei pur si simplu, îți supui inima unui efort mare de a elimina acestă apă și de recăpăta echilibrul. Într-o cură de slăbire corectă, te hidratezi cu apă băută la sete, cu ciobă de legume, cu salată.”

Andreea Groza: Când mă gândesc că ar trebui să slăbesc?

Mihaela Bilic: ”Porția normală e cât palma, farfuria adaptată cât 2 palme. Atât ai nevoie la o masă. Iar oglinda îți spune cel mai bine. În prezent, nu se mai ia în calcul indicele de masă corporală, ci mai degrabă aspectul abomenului. Grăsimea acumulată pe abdomen e de cea mai periculoasă – pentru că însemnă risc de diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune. Iar grăsimea pe burtică se strânge prin zahăr!”

Andreea Groza: Dar daca mânânc pentru că mă plictisesc, pentru că nu mă simt bine. Pot să conșțientizez că o să mă îngraș?

Mihaela Bilic: ”Da, dar nu înseamnă că te și oprești. Putem să mâncăm și după ce apare senzația de sațietate. Natura ne-a dat un stomac elastic, care primește până la 5 kilograme de mâncare!”

Mâncatul emoțional. Ce facem?

 

1. ”Realizezi că mănânci emotional - e un prim pas.”

2. ”Nu e nevoie să îți interzici, pentru că o să te simți si mai rău.”

3.  ”Mâncăm conștient, ca să nu golim frigiderul. Cu o prăjitură te simți mai bine, nu cu o tavă! Te-ai calmat! Calmarea apare în primele minute, după ce începi să mănânci. Te-ai calmat, te oprești. Recapeți controlul! Nu ne înecam în mâncare până uităm de noi – asta înseamnă pierderea controlului și, ulterior, apare sentimentul de vină, care e și mai rău decât o supărare.

Scopul meu e să fiu prietenul propriei persoane. Și, fiind prietenul meu, revin la o concluzie în privința slăbirii. Reducerea cu 30-50% a cantității de mâncare, zilnic, duce la slăbire. Indiferent ce mâncați, ce vă place să mâncați! Kilogramele se pierd încet și sigur. Bucurați-vă de această pantă descendentă. E corectă și sigură!”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult