Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri ne supunem atunci când mâncăm prea mult
Your browser doesn't support HTML5 video.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Imediat după ce mâncăm o cantitate mare de hrană, glicemia crește foarte mult. Pancreasul eliberează o cantitate mare de insulină, ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă. Este exact această cantitate de insulină, care ajunge și la creier”.
Vă apuca somnul după o masă? Așa știti că insulina descărcată de pancreas e în cantitate prea mare pentru dumneavoastră. Propriul organism vă spune să îi dați mai puține alimente.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Cu cât mâncăm mai mult și mai dezordonat, cu atât cantitatea de energie bruscă pe care o folosește ca să prelucreze tot ce i-am dat, este mai mare, și atunci ne simțim din ce în ce mai obosiți”.
Prea multă mâncare, prea multă muncă pentru pancreas.
Andreea Groza: „Inițial, suferă ficatul care se umple de grăsime. Boala se numește steatoză hepatică. Grăsimea nu rămâne doar în ficat, ci particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulină și le distrug. Numim situația biologică diabet”.
Grăsimea apare în ficat din cauza obezității, din cauza grăsimilor prea mari din sânge, din cauza diabetului, dar și când tiroida suferă.
Dr. Nicu Caceaune, medic primar Medicină Internă: „Dacă sursa steatozei e dată de diabet, tratăm diabetul ca atare. Dacă sursa steatozei este dată de dislipidemie, cu siguranță vom trata colesterolul și trigliceridele cu sport și regim alimentar. Nu există un tratament medicamentos al stetozei. Este un tratament al cauzei, care generează steatoza. După ce îi informez că au steatoză hepatică, instant întrebarea ce hepato-protector mi se potrivește mie x, y sau y, z. Probabil niciunul”.
Suplimentele alimentare numite protectoare hepatice nu vindecă fiatul gras. Grăsimea cotropeşte ficatul. Dacă lăsați boala să avanseze, grăsimea va determina cicatrici, iar cicatricile vor lua, treptat, locul celulelor funcționale. Ultima etapă a bolii se numește ciroză hepatică. Înseamnă un organ vital nefuncțional.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: mancare , doctor de bine , andreea groza
Dată publicare: 04-12-2022 10:34