Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sfaturi utile de la bucătari pentru a evita risipa. Ce să facem cu mâncarea rămasă de la Crăciun

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși pregătim meniul pentru Revelion, în frigidere încă mai avem mâncare de la Crăciun. Pentru că obișnuim să gătim mai mult decât este cazul de sărbători, multe feluri de mâncare ajung în coșul de gunoi.  

Bucătarii ne învață, însă, cum să folosim cozonacul rămas, ori friptura.

După sărbători, frigiderele sunt pline cu sarmale și friptură. Cu puțină imaginație le putem integra în meniu, în loc să le aruncăm.

Alex Petricean, bucătar: „O rețetă foarte la îndemâna tuturor este tochitura. De fapt, asta e tochitura. Este carne din mai multe spectre. Poate să fie carne afumată, cârnați, carne crudă, carne gătită, friptură pe care o avem de la resturile rămase de pe urma sărbătorilor, toate se pun la un loc, se taie bucăți micuțe și facem un sos, ca o tocană, o servim cu o mămăliguță. Cred că rămâne destul de mult cozonac. Știm foarte bine de prăjitura maghiară somloi, care e de fapt un cozonac puțin însiropat cu niște frișcă, poate niște nucă adaos, caramelizat sau de ce nu stil frigănea, cum făceam din pâine, însiropat în lapte, apoi dat prin făină și ou”.

Dacă vă rămân sarmale le puteți congela

Radu Dumitrescu, bucătar: „Dacă ți-au rămas multe sarmale nu le congela pe toate pentru că după ce le recongelezi nu le poți recongela a doua oară și atunci iar dai în chestia asta cu risipa. Ți-au rămas 50, pune-le într-o punguliță de câte 7-8, cât mănâncă o familie la o masă. Ciorba poți s-o congelezi sau dacă nu vrei să mai mănânci ciorbă o strecori și vezi ce faci cu legumele, le pasezi, faci un piure, din zeamă poți să faci un pilaf, un risotto”.

Citește și
Pancreasul endocrin
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
Oamenii au fost mai ponderați la cumpărături

Client: „Având în vedere că mi-a rămas friptură, pot face orice. Îi adaug niște legume și am făcut o altă mâncare”.

Client: „Am făcut atât cât consideram. Mai am puțin, dar cât să mă încadrez să mănânc. Niciodată nu fac risipă. Nu trebuie să aruncăm nimic pentru că e foarte multă muncă”.

Conform unui raport ONU, peste 1,3 milioane de tone de mâncare ajung la gunoi doar din gospodăriile românilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult