Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Plantaţii de kiwi şi banane, în Oltenia. Când vom avea primele "kiwi de Dăbuleni"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fără sisteme de irigații, pe fondul schimbării climei, sudul țării se transformă mai degrabă într-o zonă exotică.

"Sahara Olteniei″, întinsă pe o suprafaţă de peste 100 de hectare, apare pe hartă ca un triunghi intre Craiova, Calafat şi Corabia. Nisipul acoperă 6% din suprafaţa Doljului, dar se întinde şi în judeţul vecin, Olt. 

Fără pic de apă, puţine plante îşi prind radăcinile în solul nisipos. Din această cauză, inginerii de la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni testează terenul, ca să le spună fermierilor ce pot cultiva. Pe nisipurile de la Dăbuleni cercetătorii plantează acum soiuri care cresc doar în regiunile calde ale lumii, cum ar fi kiwi, măslinul, fisticul şi curmalul chinezesc, în locul pepenilor care au adus renumele localităţii.

Exemplare de banana nordului, kaki, măslin, fistic, curmal chinezesc şi kiwi au fost plantate în solurile nisipoase de la Dăbuleni. În următorii 80 - 100 de ani, câmpurile din sudul ţării vor fi complet acoperite de nisip din pricina încălzirii globale, astfel că în loc de pepeni, vom avea kiwi şi fistic de Dăbuleni.

Reporter: „În cât timp vom găsi pe marginea drumului în loc de corcoduşi, măslini în această parte a țării?”

Citește și
fermier Brașov
Un fermier din Brașov a obținut primul soi românesc de goji. Ce profit poate să aducă o cultură

Viorel Enache, inginer Institutul de Cercetare Dăbuleni: „Eu sper în cea mai scurtă perioadă, noi avându-le în testare.″

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult