Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina, 24 februarie. Rușii au capturat centrala nucleară de la Cernobîl, R. Moldova a decretat stare de urgență

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

“Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

La scurt timp după anunțul președintelui rus, focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

Știrile PRO TV vă prezintă ultimele informații despre desfășurarea evenimentelor în Ucraina:

UPDATE 22.40: Rusia insistă chiar și în timp ce invadează Ucraina că, de fapt, ”nu a comis niciun fel de agresiune”. 

”Războiul din Ucraina a început acum 8 ani, Rusia doar îi pune capăt”, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. 

Citește și
Vasile Dincu
Dîncu: Un război pe teritoriul României e exclus. Probabilitatea unui atac tinde spre zero

UPDATE 22.00: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunţă că a identificat deja site-uri găzduite în Rusia care copiază identitatea vizuală şi parte din conţinutul agenției de presă News.ro şi a publicației Capital și care sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare.

”Acestea sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare. În cazurile prezentate, domeniile nici măcar nu au în adresă numele publicaţiilor impersonate!”, a transmis joi instituţia, în contextul unui avertisment referitor la riscul ca infractorii cibernetici să profite de conflictul din Ucraina.

UPDATE ora 21:57 Ministrul ucrainean al sănătăţii Oleh Liaşko a declarat joi că 57 de oameni au fost ucişi şi 169 au fost răniţi după ce Rusia a lansat o invazie la scară mare asupra Ucrainei.

UPDATE ora 21:28 Cel puțin 735 de persoane au fost arestate astăzi la proteste în toată Rusia, inclusiv peste 330 la Moscova, potrivit OVD-Info, care urmărește arestările la mitingurile opoziției.

UPDATE ora 21:21 Președintele american Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin poartă întreaga responsabilitate pentru atacul Ucrainei și a spus că Rusia se va confrunta cu consecințele din cauza acesteia.

 

Sancțiunile pe care le-a anunțat președintele SUA

 

- limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni pentru a face parte din economia globală;

- oprirea capacității de a finanța și de a crește armata rusă;

- deteriorarea capacității lor de a concura în economia high-tech a secolului 21;

- SUA au sancționat băncile rusești care dețin împreună în jur de 1 trilion de dolari în active;

„Blocăm și alte patru bănci importante. Asta înseamnă că fiecare activ pe care îl au în America va fi înghețat”, a mai adăugat Joe Biden.

UPDATE 21.10: Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Starea de urgență a fost instaurată pentru 60 de zile, începând de joi, în paralel cu cea în care Moldova se află în sectorul energetic.

UPDATE 20.50: Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat într-o discuţie telefonică de joi cu premierul indian Narendra Modi “acţiunile agresive ale Kievului faţă de populaţia paşnică din Donbas”, “anii îndelungaţi de politică distructivă îndreptaţi spre zădărnicirea Acordurilor de la Minsk”, precum şi “paşii inadmisibili ai NATO”, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de TASS.

UPDATE 20.40: Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe Twitter că liderii ţărilor din G7, în reuniunea lor virtuală de joi, s-au pus de acord asupra unui pachet de sancţiuni ″devastatoare″⁣ contra Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei de forţele armate ruse.

UPDATE ora 20:30 OSCE, singurul organism internaţional prezent în Ucraina, a ordonat joi seara evacuarea de urgenţă a misiunii sale de monitorizare din această ţară, din cauza luptelor în curs de desfăşurare.

UPDATE 20:30: Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse. Vedeți AICI reacția oficială a ucrainenilor. 

UPDATE 20.20: Rusia a estimat joi că şi-a atins cu ″succes″⁣ toate obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare lansate în zori asupra Ucrainei, unde conform autorităţilor acesteia bombardamentele au făcut zeci de morţi.

″Toate misiunile încredinţate grupurilor de militari ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru ziua aceasta au fost îndeplinite cu succes″⁣, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Conform acestuia, în urma bombardamentelor efectuate începând din zorii zilei cu aviaţia şi cu rachete de înaltă precizie au fost distruse 83 de ţinte terestre ale armatei ucrainene.

UPDATE 20.00: Rusiei “nu i-au lăsat altă şansă” decât să declanşeze “operaţiunea militară” în Donbas, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin joi, în timpul unei întâlniri cu mediul rus de afaceri.

"Cel mai important lucru, ca să fie clar: ceea ce se întâmplă este o măsură la care am fost nevoiţi să recurgem. Pur şi simplu nu ne-au lăsat nicio şansă să procedăm altfel", a afirmat Putin.

Potrivit lui Vladimir Putin, pentru Rusia au fost create asemenea riscuri în domeniul securităţii, încât "cu alte mijloace nu se putea reacţiona".

Putin şi-a exprimat uimirea că Occidentul "nu şi-a schimbat nici cu un milimetru poziţiile în negocierile cu Federaţia Rusă în problemele de securitate europeană".  

UPDATE ORA 19.00. Sancțiuni economice dure anunțate de Boris Johnson. Toate băncile din Rusia prezente în Marea Britanie vor avea activele înghețate, iar săptămâna viitoare se va interzice prin lege companiilor rusești să obțină finanțare în Regatul Unit.

Companiei aeriene Aeroflot i se va interzice aterizarea în Marea Britanie.

Va exista o suspendare a licenţelor de export cu dublă utilizare pentru a acoperi mărfurile care pot fi utilizate în scopuri militare. În câteva zile, Marea Britanie va opri exporturile produselor de înaltă tehnologie şi echipamente de rafinare a petrolului. Va exista o limită a depozitelor pe care ruşii le pot face în conturile bancare din Marea Britanie.

Marea Britanie intenţionează să „colaboreze cu aliaţii” pentru a opri plăţile Swift, dar acest aspect „este o provocare”, a spus Johnson.

UPDATE ora 17:00 Sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus, a declarat un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean.

UPDATE 17.20: Este avertizare de atac aerian în Kiev, unde sirenele sună joi pe tot parcursul zilei.

Cei 2,8 milioane de locuitori ai capitalei ucrainene Kiev au fost sfătuiţi să se îndrepte către adăposturi antiaeriene dacă este posibil, pe fondul invaziei ruseşti a Ucrainei.

Autoritățile au anunțat 7 morți și 17 răniți după un atac cu rachetă în nord-estul orașului.

 

UPDATE 16.35. Un elicopter rusesc a fost doborât de armata ucraineană în apropierea capitalei Kiev, informează BBC, care a verificat o înregistrare video în care aparatul de zbor apare la pământ. S-a întâmplat în timpul luptelor pe care ucrainenii și rușii le duc pe aeroportul Hostomel.

Comandantul șef ucrainean, general-locotenent Valerii Zaluzhnyi, a confirmat că armata țării sale luptă cu forțele ruse pentru controlul aeroportului aflat în regiunea Kiev, relatează Reuters.

Hostomel este cel mai important aeroport internațional de marfă al Ucrainei, precum și o bază aeriană militară cheie.

UPDATE ora 16:00 Comandamentul militar al Ucrainei spune că patru oameni au fost uciși, iar alți 10 au fost răniți după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Printre răniți se pate că ar fi șase doctori, relatează The Guardian.

UPDATE ora 16.00. Slovacia a anunțat că menține deschisă granița pentru refugiații din Ucraina, care sunt primiți chiar și fără pașaport, urmând ca situația fiecăruia în parte să fie analizată de autorități, transmite postul Visegrad 24.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult