Cât costă să-ți faci piscină acum, în plin val de caniculă. Firmele de specialitate nu fac față comenzilor
Temperaturile din ultima perioadă au dus la un interes ridicat pentru piscine. Mulți români care locuiesc la curte au decis să își monteze bazine supraterane ori gonflabile, ca să se răcorească.
Stocurile multor magazine s-au epuizat în ultimele zile. Comenzi au și firmele care construiesc piscine. Potrivit unui studiu global, această industrie ar putea ajunge la 36 de miliarde de dolari în următorii patru ani.
Vânzările de piscine supraterane și gonflabile au crescut cu 55% fața de anul trecut - au anunțat reprezentanții celei mai mari platforme de vânzări online de la noi din țară. Fenomenul s-a văzut și în magazinele de bricolaj.
Marius Glogovicean, coordonator magazin: „Piscinele de dimensiuni medii și mari au fost cele mai căutate.”
Piscinele mici, pentru copii - cu diametrul de până în doi metri - costă în jur de o sută de lei. Prețul poate să depăşească însă zece mii de lei dacă vorbim de o piscină supraterană cu lungimea de 5 metri și sisteme de filtrare a apei.
Valentin Băbuțan din Bistrița a plătit - de pildă – 5.000 de lei pentru o piscină de 16 metri pătrați, în care încap 20 de tone de apă.
Valentin Băbuțan, proprietarul unei piscine: „La anul ne gândim să vedem, dacă timpul ne permite și va fi tot așa de cald şi va fi vreme frumoasă, ne-am gândit să facem o piscină în pământ, mai profesională.”
Proiectarea și construcția unei piscine sunt costisitoare. Costă și 800 euro metrul pătrat. Astfel, pentru o piscină cu o lungime de opt metri şi o lăţime de patru metri, doritorii pot scoate din buzunar peste 25.000 de euro.Mai ieftine sunt cele din fibră de sticlă, la care este nevoie doar de excavarea terenului pe care sunt amplasate. Una lungă de 10 metri costă în jur de 80.000 de lei.
Chiar și la aceste prețuri, firmele care construiesc piscine nu duc lipsă de clienți.
Liviu Stanciu, reprezentantul unei firme de construcții: „Telefoanele sună continuu, cererile sunt foarte multe.”
Indiferent dacă este supraterană sau îngropată, o piscină vine și cu alte costuri în afară de cele de achiziție ori construcție. Aproximativ 1.500 de lei plătește în fiecare lună Cristian Bucur din Cluj-Napoca pentru întreținerea oazei de răcoare din fața casei.
Cristian Bucur, proprietar piscină: „Trebuie filtrată și aspirați pereții cam odată la două săptămâni, este și un consum de apă, piscina are 118 metri cubi, dar undeva pe săptămână la 350 de litri de apă, prin evaporare și autocurățare.”
Mai trebuie luat în calcul un aspect, în special în cazul piscinelor supraterane cu sisteme de curăţare ce trebuie conectate la rețeaua de electricitate. Cablurile electrice trebuie acoperite cu huse speciale - pentru a evita electrocutarea.
Andrei Croitoru, inginer electrotehnist: „În cazul în care se va folosi un prelungitor, trebuie asigurată amplasarea la o distanță sigură de piscină, să se acopere conexiunile electrice, adică îmbinările dintre cabluri, cu huse speciale pentru a le proteja de apă.”
În Brașov, doi bărbați și-a pierdut viața după ce s-au electrocutat într-o piscină gonflabilă. Unul dintre ei a atins cu cablu de curent electric care atârna lângă bazinul cu apă.