Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Două tipuri de scule auto pe care trebuie să le ai mereu în mașină, la drum lung

Două tipuri de scule auto pe care trebuie să le ai mereu în mașină, la drum lung

Chiar dacă ești un șofer începător sau fără abilități tehnice deosebite, cu uneltele potrivite vei reuși să faci față unor eventuale probleme apărute în mod neprevăzut, cel puțin până când devine posibil să găsești un service și să apelezi la ajutorul unui mecanic experimentat.

Există două categorii principale de scule auto de la Automag care îți pot fi de real folos în împrejurări neașteptate apărute în timp ce te afli la volan: cele de impact și cele electrice. Iată ce ar trebui să conțină trusa pe care o porți mereu la tine, din fiecare categorie!

Chei și alte scule auto de impact

Există mai multe tipuri de chei auto, de utilitatea cărora îți dai seama pe măsură ce capeți experiență și, folosindu-le, reușești să ieși din situații care la început păreau complicate.

Cheile fixe se caracterizează printr-o deschidere care nu poate fi modificată. Ele sunt realizate dintr-un aliaj rezistent de oțel și pot ajuta inclusiv la desfacerea unor șuruburi care inițial par înțepenite. Dimensiunile se referă la distanța dintre cele două fălci, sunt cuprinse de regulă între 4 și 55 de milimetri și sunt trecute pe mâner, în apropierea capului cheii.

Cheile inelare au capătul de forma unui cerc închis sau inel, de unde le vine și denumirea. Datorită acestei caracteristici, este obținută o mai bună fixare în poziția necesară pentru deșurubare sau pentru strângere. Dimensiunile sunt cuprinse de regulă între 23 și 75 de milimetri și pot avea fie unul, fie două capete.

Cheile tubulare au două fălci hexagonale pe fiecare latură și nu pot fi folosite singure, ci doar cu ajutorul altor tipuri de chei. Sunt utile în special pentru manevrarea unor șuruburi greu accesibile cu alte instrumente.

Alte scule de impact sunt șurubelnițele de mari dimensiuni, prevăzute cu un mâner metalic masiv. Este recomandat să aibă manșon din cauciuc, care permite o priză perfectă și elimină senzația neplăcută de rece. 

Scule auto electrice

Din această categorie, poți avea frecvent nevoie de ciocane de lipit de tip letcon, ușor de folosit atunci când trebuie să lipești o piesă. Singurul minus constă în faptul că nu poți controla temperatura din vârf. Dacă este necesară o operațiune mai complexă, care presupune și controlul exact al temperaturii, sunt recomandate stațiile de lipit.

Din trusă trebuie să facă parte și mașini de găurit, disponibile în mai multe variante, în funcție de puterea măsurată în newtoni pe metru și de diametrul de găurire. De asemenea, mașinile electrice de înșurubat sunt folosite pentru montarea ori demontarea unor șuruburi de dimensiuni mari, precum cele de la roțile mașinii, greu de manevrat cu alte unelte.

Polizoarele sunt necesare în diferite împrejurări, fie pentru a tăia metalul sau alte materiale mai dure, fie pentru a-l șlefui. Polizoarele unghiulare sunt preferate de cei mai mulți șoferi, existând diferențe între ele în ceea ce privește dimensiunea și posibilitatea de a le manevra cu una sau cu ambele mâini.

Ai grijă ca din trusa ta să nu lipsească aceste scule auto de impact și electrice și vei reuși să te descurci cu bine chiar și atunci când ai parte de surprize la drum!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult