Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Socata e tot mai cerută de români. Cât costă licoarea din flori parfumate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Socata e tot mai cerută la terase și în restaurante. Nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătoasă, dacă e consumată cu măsură. Atenție însă la proveniența florilor de soc. Cele culese de pe marginea drumului nu sunt tocmai indicate pentru consum.  

Licori din soc sunt produse în mai multe locuri din țară, mai ales că materia primă nu e greu de găsit. Tufele cu flori parfumate se găsesc peste tot, dar există și plantații.

”Ăsta nu este atât de tare scuturat”.

La Murani, în judeţul Timiș, unde se află un centru de agrement, socul este cules de pe cinci hectare. Băutura începutului de vară se prepară chiar în bucătăria restaurantului, iar cererea este mare.

”Mulțumesc!”.

Citește și
Ziua Internațională a Gogoșilor. Cu ce rețete îndrăznețe își atrag clienții gogoșeriile din România
Ziua Internațională a Gogoșilor. Cu ce rețete îndrăznețe își atrag clienții gogoșeriile din România

Lăcrămioara Țucor, manager centru de agrement: ”Weekendul trecut, peste 50 de borcane de socată am avut și noroc că a venit ploaia, că altfel nu ar fi fost suficientă. Paharul este cu 5 lei, iar sticluța de 300 de mililitri - 8 lei. Dar se poate achiziționa chiar un borcan, la prețul de 40 de lei”.

Din florile de soc se poate face și ceai, și sirop

Cea mai cerută socată este cea simplă, tradițională.

”- Ce cantitate de zahăr ai pus?

- 400 de grame, lămâile vin stoarse puțin, pentru a elibera mai multă aromă. Este suficient! Vom pune florile. Și completăm cu apă rece. Sunt multe rețete care folosesc și drojdie, eu nu voi folosi drojdie, dacă vremea nu ajută, atunci este nevoie de puțină drojdie uscată”.

Flori de soc se găsesc și în piețe.

Viorel Lazăr, comerciant: ”De la Periam o culegem și am dat ca pâinea caldă floarea de soc. Cinci lei punga, la kilogram".

Din florile parfumate se poate face și ceai și sirop. Indiferent de varianta aleasă, consumați cu prudență.

Iren Alexoi, nutriționist: ”Are rol aniviral, antibacterian, se poate da după ce am avut o răceală puternică. Scade colesterolul rău, reglează digestia și foarte important, îl putem folosi și în curele de slăbire, pentru că este diuretic și reglează tranzitul".

Atenție de unde culegeți socul, pentru că plantele crescute la marginea drumului poate fi pline de praf ori contaminate de noxele emise de mașini.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult