Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sfântul Dimitrie cel Nou. Care e legătura dintre moaște și căderea lui Nicolae Ceaușescu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, prăznuit la 27 octombrie, a trăit în timpul Ţaratului vlaho-bulgar şi era dintr-un sat, Basarabov, aşezat pe marginea apei Lomului.

La început a fost păstor de vite în satul lui, apoi văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieşit din satul său şi s-a aşezat mai întâi într-o peşteră din apropierea acestuia, iar apoi s-a făcut monah la mănăstirea care era înăuntrul peşterii.

Prin ostenelile sale multe, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea, s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni. Sfântul Dimitrie şi-a cunoscut şi vremea ieşirii sufletului din trup când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat prealuminatul său suflet în mâna lui Dumnezeu.

Care este legătura dintre căderea lui Nicolae Ceaușescu și moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou  

Potrivit Ziarului Lumina, Nicolae Ceaușescu a luat o decizie despre care oamenii cred că a fost greșeala care l-a făcut să-și găsească sfârșitul.

În 1989, el a fixat exact în ziua praznicului Sfântului Dimitrie Basarabov o sesiune a Mari Adunări Naționale. El voia mutarea întregului pelerinaj de pe Dealul Patriarhiei.

Citește și
Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou
Calendar ortodox 26 şi 27 octombrie. Cine au fost Sfântul Dimitrie şi Sfântul Dimitrie cel Nou

În ciuda faptului că a fost exercitată o presiune asupra lui, patriarhul Teoctist nu a ,mutat departe moaștele Sfântului, ci le-a dus la Biserica „Sfântul Nicolae”. Pelerinajul s-a făcut tot pe lângă Dealul Patriarhiei, oamenii fiind înșirați de-a lungul bulevardului care se numește astăzi Regina Maria, iar pe atunci, George Coșbuc.

Chiar și în aceste condiții, dealul a rămas în centrul pelerinajului.

Două luni mai târziu, Nicolae Ceaușescu a căzut, iar astfel, mulți oameni a considerat că decizia lui de a muta moaștele Sfântului i-au adus sfârșitul, fiind o pedeapsă din partea Cuviosului Dimitrie.

Care este povestea Sfântului Dimitrie cel Nou  

Mulţi ani nimeni n-a ştiut de trecerea la cele veşnice a Sfântului Cuvios Dimitrie. Moaştele Sfântului au fost scoase la lumină în chip minunat, prin lucrare dumnezeiască. După ce vestea descoperirii s-a aflat atât în sudul Dunării, cât şi în nord, numeroşi credincioşi de pe ambele maluri se îndreptau spre satul Basarabov pentru a se închina sfintelor sale moaşte şi a cere Sfântului Dimitrie ajutor şi mijlocire în faţa lui Dumnezeu.

Între anii 1768-1774 în timpul războiului ruso-turc, un general rus a dorit ca sfintele moaşte să fie ridicate şi trimise în Rusia. Ajungând cortegiul cu racla în Bucureşti, un negustor bogat şi mitropolitul Ţării Româneşti l-au rugat pe general să lase sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie poporului român, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul acelui război.

Cererea a fost ascultată şi moaştele au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată ţara. (sursă: vol. “Vieţile Sfinţilor”)

Edificiul paleocreştin original există şi astăzi şi face parte din site-ul Monumentelor Paleocreştine şi Bizantine din Tesalonic, aflându-se pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO, din anul 1988.

Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic adăposteşte moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este şi ocrotitorul oraşului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult