Cum a ajuns o centrală pe biogaz din bani europeni să cheltuie 6 milioane lei ca să producă energie de 56.000 lei
Centrala pe biogaz de la Săcueni, construită în perioada 2013-2016 cu 23 de milioane de lei, bani europeni, pentru a produce energie verde, este o gaură neagră pentru bugetul Consiliului Județean Bihor, scrie Press Hub.
În 2020, de pildă, s-au cheltuit aproape 6 milioane lei pentru a produce energie electrică în valoare de doar 56.105 lei.
Motivul? Felul în care funcționează a fost gândit prost de la început și a fost căpușată de politruci.
Pentru a salva situația, autoritățile locale iau în calcul să ardă pentru producerea energiei electrice, în loc de dejecții animaliere și cereale, care se găsesc greu și sunt scumpe, deșeurile biodegradabile colectate de la orădeni.
Conceptul centralei, greșit de la început: dejecțiile sunt de 15 ori mai scumpe decât erau în proiectPe hârtie, totul părea „verde”: centrala urma să folosească dejecții de la fermierii din zonă și un mix de porumb cu secară de pe 126 hectare, ca să producă biogaz, transformat apoi în electricitate. În realitate, însă, centrala s-a dovedit un fiasco.
În primul rând, conceptul instalației era greșit. Cerealele de pe 126 ha s-au dovedit insuficiente, așa că CJ Bihor trebuie să cumpere de fapt producția de pe 400 ha, iar dejecțiile sunt de 15 ori mai scumpe decât se estimase în proiect.
Ulterior, centrala a fost căpușată și de politicieni, nu mai puțin de 18 membri de partid PSD și UDMR fiind angajați pe salarii ce ajungeau și la 9.500 lei, deși nu aveau niciun fel de pregătire de specialitate, iar compania Ecoland mergea în pierdere.
Citește articolul integral pe Press Hub.