Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele mai frumoase flori de toamnă. Plantele de grădină și de ghiveci care înfloresc în acest sezon

Momentul în care natura își schimbă haina poate fi perfect ca să cultivi puțină culoare în grădina ta sau să îți înfrumusețezi balconul cu câteva plante.

Toamna este un sezon minunat pentru plante anuale, plante perene cu întreținere redusă și arbuști veșnic verzi să strălucească. De fapt, unele dintre cele mai populare flori, cum ar fi crizantemele, trandafirii, panseluțele mov și chiar floarea-soarelui înfloresc în jurul lunilor septembrie și octombrie.

Flori de toamnă la ghiveci

Dacă ești un grădinar începător și nu ești familiarizat cu termenii și perioadele, nu e nicio problemă. Poți cere informații de la florăria de unde cumperi plantele sau poți folosi cu încredere instrucțiunile de pe pachetele de semințe de flori. Totodată, asigură-te să verifici nevoile de soare și apă ale fiecărei plante de toamnă. Și nu uita să iei în considerare florile de toamnă care atrag albinele și alte polenizatoare.

Ciclamen

Ciclamenul este o plantă perenă apreciată pentru florile sale delicate și colorate, care adaugă un strop de culoare în perioada rece a anului.

Ciclamenul începe să înflorească de obicei în toamnă, începând cu sfârșitul lunii septembrie și poate continua să înflorească până în februarie. Perioada exactă de înflorire poate varia în funcție de condițiile de mediu și de soiul specific de ciclamen.

Citește și
olaf scholz
Olaf Scholz promite intensificarea deportărilor după atacul de la Solingen. „Este terorism, terorism împotriva noastră”

După ce perioada de înflorire se încheie, ciclamenul intră într-o perioadă de repaus. În această fază, frunzele pot începe să se ofilească și să se usuce. Este important să reduci udarea și să menții planta într-un loc răcoros. După repaus, ciclamenul poate fi readus treptat la condiții mai calde și udarea poate fi reluată pentru a încuraja o nouă perioadă de creștere și înflorire.

Crizanteme 

Crizantemele, cunoscute și sub numele de tufănele, dumitrițe sau margarete de toamnă, reprezintă unele dintre cele mai apreciate flori pentru sezonul toamnei. Indiferent dacă le avem în ghivece sau le plantăm în grădină, este important să cunoaștem câteva aspecte esențiale despre aceste frumoase plante.

Crizantemele fac parte din genul Chrysanthemum și cuprind aproximativ 30 de specii de plante perene. Aceste flori sunt membre ale familiei Asteraceae și au origini în Asia și nord-estul Europei.

Cârciumărese

Zinnia sau Cârciumăreasele sunt flori colorate, ideale pentru a fi plantate în ghiveci. Pentru o explozie de culoare în balconul tău, alege cârciumărese de toate culorile. Deoarece cresc rapid și înfloresc în mod abundent, sunt una dintre cele mai ușoare flori de crescut și vor dura până dă primul îngheț. Asigură-te doar că le plasezi în plin soare și alege variante mai scurte atunci când le crești în ghivece. Apoi, mută-le în casă, într-un loc în care să primească suficientă lumină pe timpul zilei.

Splinuța

Această plantă cu spicuri de flori pufoase în diferite nuanțe de galben este ideală pentru a fi cultivată în ghivece pe balcon. Deoarece splinuța se va răspândi cu putere, grădinarii îl cresc adesea în ghivece pentru a-l menține sub control. Va trebui să folosești un recipient cu un diametru de cel puțin 30 de centimetri cu găuri de drenaj mari. Plasează ghiveciul cu splinuță în plin soare.

Salvie

Cauți planta perfectă pentru a trece de la vară direct în toamnă? Florile vibrante ale salviei te vor însoți din vară până în toamnă. Când plantezi, folosește un ghiveci cu un diametru de cel puțin 20 de centimetri cu sol bine drenat și asigură-te că este plasat într-un loc care primește cel puțin șase ore de soare în fiecare zi. Multe varietăți de salvie sunt rezistente la secetă, de asemenea.

Dalii

Cunoscute pentru aspectul lor strălucitor, daliile sunt o alegere populară pentru toți grădinarii începători. Pentru a le crește cu succes în ghivece, alege o varietate medie sau mică. Chiar și atunci, va trebui să le plasezi într-un ghiveci destul de mare pentru a crește fericite. Ele prosperă în locuri bine drenate și însorite.

Flori de toamnă de grădină Când te gândești la flori pentru grădina de toamnă, cu siguranță îți vin în minte clasicele flori târzii de toamnă precum crizantemele. Dar există zeci de alte plante cu flori spectaculoase care pot umple grădina de culoare până în toamnă. Unele vor înflori doar în toamnă, în timp ce altele vor începe mai devreme în sezon și vor continua neîntrerupt până la prima înghețată. Sedum Sedumul este o plantă extrem de versatilă și robustă, potrivită pentru grădini. Este cunoscut pentru suculența frunzelor sale și pentru rezistența sa la condiții de mediu variate. Iată câteva informații care te-ar putea ajuta să decizi unde să plantezi sedumul și când să faci acest lucru:

Sedumul este ideal pentru grădini datorită capacității sale de a se adapta la diferite tipuri de sol și condiții de lumină. Este deosebit de potrivit pentru grădini cu sol sărăcăcios sau uscat, și poate face față și expunerii directe la soare.

Helenium

Heleniumul este o alegere excelentă pentru a adăuga culoare în grădina de toamnă, fiind ușor de întreținut și oferind o explozie de nuanțe calde. Fie că alegi să-l plantezi primăvara sau toamna, va aduce un plus de frumusețe în grădina ta.

Este o plantă perenă apreciată pentru florile sale vibrante și durabile, care adaugă culoare grădinii la sfârșitul verii și începutul toamnei.

Heleniumului se poate planta toamna, cu câteva săptămâni înainte de primul îngheț. Plantarea toamna permite plantelor să dezvolte rădăcini înainte de venirea iernii, dar trebuie să fii atent la protejarea lor în sezonul rece, mai ales în zonele cu ierni aspre.

Florile apar de obicei în perioada iulie - septembrie, iar unele soiuri pot continua să înflorească până în octombrie, oferind o explozie de culoare în grădina de toamnă.

Violete

Violetele sunt flori ideale de plantat toamna în grădină. Au nevoie de soare plin până la umbră parțială. Violetele și panseluțele se numără printre cele mai rezistente flori la îngheț. Totodată, ele sunt și cele mai colorate flori din sezonul rece. Florile violetelor vin într-o gamă largă de combinații de culori spectaculoase și sunt mai mici și mai delicate decât cele ale panseluțelor.

Așteaptă până când vremea mai rece a toamnei sosește înainte să le plantezi.

Panseluțe

Panseluțele au nevoie de soare din plin până la umbră parțială. Panseluțele vin în aproape toate culorile curcubeului, inclusiv nuanțe de portocaliu, violet închis și chiar negru. De obicei, cultivate ca anuale, panseluțele plantate în toamnă sunt adesea suficient de rezistente pentru a supraviețui iernii și pentru a înflori din nou în primăvară, mai ales dacă le protejezi rădăcinile cu un strat de mulci.

Ce să plantezi toamna în grădină

Dincolo de florile care ne oferă culoare și veselie în grădină, este important să ne gândim și la ceea ce vom pregăti pentru anul viitor.

Toamna este momentul ideal pentru a ne pregăti grădina pentru anul care urmează. De aceea este important să știm ce flori să plantăm pentru anul viitor.

Dacă îți place o grădină plină de culoare, nu ai cum să nu plantezi floarea soarelui. Acestea au nevoie de soare din plin. Varietățile cu petale galbene strălucitoare sunt cele mai comune, dar poți găsi și soiuri cu înfloriri roșii, roz intens, portocalii, bronz, alb ivoare și bicolore.

Crăițele sunt ideale pentru plantat în grădină toamna. Ele au o perioadă de înflorire de la sfârșitul primăverii până la primul îngheț.

Plantează bulbi de iris toamna, iar în vara următoare vei avea buchete minunate de flori în grădină. Bujorii sunt și ei ideali pentru a fi plantați toamna în grădină. Ei vor înflori primăvara și vara oferind un adevărat spectacol. Au nevoie de un loc însorit.

Plantează clopoțel, o plantă cu flori delicate care înflorește în diferite culori. Vei avea o grădină superbă cu flori colorate și va da un aer elegant locului.

Crinii de toamnă sau crinii asiatice sunt ideali pentru a îți înfrumuseța grădina cu florile lor mari și colorate.

Dacă vrei o notă asiatică în grădina ta, poți planta magnolii. Plantarea lor toamna le oferă timp să se stabilească și să înflorească primăvara. Magnoliile sunt spectaculoase și au flori mari și parfumate.

Azaleele oferă o explozie binevenită de culoare în primăvară, urmată de o altă serie de înfloriri în târziul verii și toamnă. Florile înfloresc în nuanțe de galben, portocaliu, roșu, roz, mov sau alb. Plantele sunt potrivite pentru grădină, dar și pentru ghivece.

Trandafirii vin într-o varietate infinită de culori și forme. Poți planta trandafiri toamna, doar ai grijă să îi protejezi de înghețul iernii.

Alte flori pe care le poți planta toamna în grădină sunt anemonele japoneze, creasta cocoșului, gura leului sau margaretele africane. Aceste plante sunt colorate, se îngrijesc ușor și oferă o explozie de culoare în orice grădină, fie ea mică sau mare.

Dacă nu ai o grădină prea mare, poți planta florile în ghivece și le poți duce în casă, pe măsura ce iarna se instalează. 

Dacă vrei să ai o grădină frumoasă, citește și cum să protejezi plantele din grădină. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult