Începe postul Crăciunului. Ce sărbători pică în postul Crăciunului
Înainte cu o zi până să înceapă Postul Crăciunului a avut loc Lăsata Secului. În 2022, Lăsata Secului a picat luni, 14 noiembrie, iar postul începe marți, 15 noiembrie.
În primele secole de creștinism, postul nu avea același număr de zile. Unii oamenii posteau șapte zile, pe când alții posteau șase săptămâni. De asemenea, creștinii nu țineau postul la fel. Unii țineau un post mai aspru, iar alții un post mai ușor.
Oficializarea datei de 15 noiembrie pentru începutul postului Crăciunului s-a făcut în 1166 la sinodul local din Constantinopol.
Sărbători în timpul Postului CrăciunuluiPotrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, postului Crăciunului este mult mai ușor de ținut, comparativ cu postul Paștelui, asta pentru că sunt foarte multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin.
În cele 40 de zile de post au loc trei mari sărbători.
► 21 noiembrie - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
► 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei
► 6 decembrie - Sfântul Ierarh Nicolae
Intrarea Maicii Domnului în BisericăIntrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuită în fiecare an, pe 21 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.
Potrivit scrierilor bisericești, Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Sfintei Fecioare Maria. Se spune că cei doi nu puteau să aibă copii și au început să se roage la Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască unul. Ei au promis că își vor duce copilul la templu, când va crește, dacă vor avea unul.
Dumnezeu i-a asculat și Ana a născut-o pe Fecioara Maria. Binecuvântați cu un copil, Ioachim și Ana s-au ținut de promisiune și, când Maria a împlinit 3 ani, aceștia au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani.
Pe 21 noiembrie este sărbătorit momentul în care Fecioara Maria, copil fiind, a ajuns în templu.
Sfântul Apostol AndreiSfântul Andrei este protectorul românilor. El a răspândit Evanghelia în Asia Mică, iar de acolo a înaintat până pe teritoriile dintre Dunăre și Marea Neagră. Potrivit tradiției creștine, ei i-a creștinat pe strămoșii noștri geto-daci.
În Noul Testament se scrie că Andrei este cel care l-a propovăduit prima dată pe Iisus Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru), că l-a aflat pe Mesia: „Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: Noi am găsit pe Mesia”, (Ioan 1: 41).
Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit în calendarul creștin ortodox, în fiecare an pe 30 noiembrie.
Sfântul Ierarh NicolaeSfântul Nicolae, supranumit şi „Făcătorul de minuni”, patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.
Sfântul Nicolae este protectorul copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecaţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume.
Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an, pe 6 decembrie.
Sărbători cu cruce neagră din Postul CrăciunuluiPe lângă cele trei sărbători mari, cu cruce roșie, în cele 40 de zile din Postul Crăciunului mai sunt sărbătoriți și o serie de sfinți secundari, trecuți cu cruce neagră în calendar.
► Sfântul Cuvios Grigore Decapolitul
► Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Valce
► Sfânta Muceniță Ecaterina
► Sfântul Cuvios Gherorghe de la Cernica
► Sfânta Muceniță Varvara
► Sfântul Sava cel Sfințit
► Sfântul Mucenic Anastasie
► Sfântul Cuvios Nectarie
► Sfânta Mucenița Filofteia
► Sfântul Spiridon al Trimitundei
► Sfântul Ierarh Dosoftei
► Sfântul Cuvios Daniil Sihastru
Sursa: StirilePROTV
Etichete: sarbatori , postul craciunului , sfantul nicolae , sfantul andrei
Dată publicare: 15-11-2022 07:21