Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început culesul prunelor. Chiar și pe secetă, România poate produce în jur de 80 de milioane de litri de țuică

Your browser doesn't support HTML5 video.

La noi a început culesul prunelor și, chiar dacă recolta de anul acesta nu este excepțională, tot ne-ar ajunge să producem în jur de 80 de milioane de litri de țuică.

Deși alambicurile încep deja să fiarbă, micii proprietari de livezi țin tăria pentru consumul propriu pentru că legea, nu le dă voie să o vândă fără a plăti accize. În plus, mai transformăm prunele și în magiun, iar o parte din producție merge la export.

Prunul este cel mai des întâlnit pom fructifer din România. Avem peste 30 de milioane. Anul acesta, în unele zone, au înflorit devreme livezile au fost apoi afectate de ger, iar peste vară au suferit din cauza secetei. Dar, chiar și așa prunii au ramurile încărcate de fructe.

Și în piețe, tarabele sunt pline de prune coapte.

Constantin Rusu, producător local: „Anul ăsta producția a fost nu foarte mare dar calitativ sunt foarte bune. Sunt dulci, se desfac de pe sâmbure, super ok”.

Citește și
Inghetata de casa
Înghețata se vinde tot mai bine și iarna. Aroma de panettone sau țuică de prune, la mare căutare. Ce spun medicii

La concurență cu femeile care fac magiun, un fermier din județul Iași și-a pus deja în funcțiune alambicul: „Pus în cazan, dat foc mai apring la început, după aceea ca să distileze foc mai micuț, în timp așa, și a ieșit. Tare! Am controlat-o la alcooltest și e puțină, dar bună”.

România este unul dintre cei mai mari cultivatori de prune din lume și suntem campionii Uniunii Europene. Recolta din acest an este suficientă ca aproape fiecare adult să bea zilnic un păhărel de țuică.

Dintr-o recoltă medie de 600.000 de tone, putem produce 80 de milioane de litri de țuică de 32 de grade. Este o cantitate impresionantă - ar umple 4.000 de cisterne, care s-ar întinde pe 40 de kilometri de drum.

Nu distilăm atât, dar nici nu știm exact câtă țuică se face în România, pentru că micii proprietari de livezi nu-și declară producția. Legea spune că orice alambic trebuie înregistrat la autoritatea vamală, iar pentru cantitățile mai mari de 50 de litri, oamenii au de îndeplinit o serie de formalități și plătesc accize. Așa că preferă să spună că fac puțină țuică și numai pentru consum propriu.

Cei mai mulți vând țuica pe la cunoștințe, cu 40-50 de lei litrul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult