Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
În urma rezultatelor provizorii, cele mai căutate cuvinte în DEX, până la ora 06:10, au fost:
· Legionar
· Suveranitate
· Suveran
· Antisemitism
· Mason
· Diaspora
· Antisemit
· Pedologie
· Rusofil
· Masonerie
„A fost o noapte intensă... ne-a bântuit candidatul-fantomă”, se arată pe pagina de Facebook a dexonline.
Discursul lui Călin Georgescu este unul legionar şi antisemit. El i-a numit ”eroi” pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu şi pe mareşalul nazist Ion Antonescu, vinovat de Holocaustul din România.
Portretul de candidat al lui Călin Georgescu, surpriza din turul întâiCălin Georgescu, 62 de ani, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an. El și-a ales deviza „Partidul meu este poporul român”. A reușit să obțină un rezultat surprinzător la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Călin Georgescu conduce cu 22,86% din voturile exprimate, după centralizarea a peste 99% din procesele verbale, fiind urmat de Marcel Ciolacu (19,22%) şi Elena Lasconi (19,14%).
Depunerea candidaturiiDepunerea candidaturii pentru cea mai înaltă funcție în stat a avut loc pe 1 octombrie, ocazie cu care Călin Georgescu a declarat că „(...) după 34 de ani de pribegie, pentru prima dată, poporul român va câştiga aceste alegeri. Partidul meu este poporul român. Şi spun ceva mai mult: partidul meu este doar poporul român, pe care îl iubesc şi îl slujesc şi care va readuce cultul onoarei şi demnităţii - a noastră ca oameni şi a noastră ca neam, pentru a înţelege că avem nevoie de sănătate, avem nevoie de linişte socială în aceste momente şi, peste toate, pentru construcţia morală a fiinţei umane, ceea ce este esenţial în aceste vremuri”.
Georgescu a menţionat că în vederea strângerii celor peste 239.000 de semnături a fost sprijinit de peste zece mii de voluntari, cărora le-a mulţumit pentru implicare.
Cariera profesionalăCălin Georgescu s-a născut în Bucuresti, la data de 26 martie 1962.
El a absolvit Colegiului de Recuperare Funciară, Institutul de Agronomie „Nicolae Bălcescu” din București. În 1999, a obținut titlul de doctor în pedologie.
Între 1997 și 2013, Călin Georgescu a fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. În 2013, el a devenit preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma.
Călin Georgescu a mai fost secretar general în Ministerul Mediului și director al Directiei Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe.
Din 2021, el deține funcția de cadru didactic la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București - Filiala Pitești.
Politică: ”Eterna propunere” de premier și relația cu AURÎn 2011 numele lui a fost vehiculat pe o posibilă listă scurtă de candidați independenți pentru funcția de premier, în locul lui Emil Boc. Episodul cu vehicularea numelui său ca posibil candidat pentru palatul Victoria s-a repetat și în 2012, unde Georgescu a apărut pe o listă alături de Lucian Croitoru, Leonard Orban, Mihai Răzvan Ungureanu și alții.
În 2015, pe fondul plecării de la Palatul Victoria a lui Victor Ponta, în urma protestelor masive după tragedia de la Colectiv, Dan Puric a declarat că îl susține pe Georgescu pentru funcția prim-ministru.
În 2016 Federația Societatea Civilă Românească, printr-o scrisoare deschisă, l-a propus la funcția de premier, în numele a „peste 3 milioane de cetățeni”.
Patru ani mai târziu, în decembrie 2020, Călin Georgescu a fost propunerea AUR pentru funcția de premier. El s-a aflat, oficial, pe lista celor trei persoane propuse de partide pentru funcția de premier, alături de Alexandru Rafila (propus de PSD) și de Florin Cîțu (propus de alianța PNL-USR-UDMR). Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, atunci, pe Florin Cîțu.
În 2022 Georgescu a fost numit președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor. Ulterior, relația dintre Călin Georgescu și liderul AUR, George Simion, a devenit din ce în ce mai tensionată.
În luna septembrie a acestui an, el l-a acuzat pe Simion că susține, în secret PSD. „Ucraina e un proxy pentru Rusia, iar AUR e un proxy pentru PSD, e foarte simplu. Se vede cu ochiul liber”, a afirmat Călin Georgescu.
În ultima vreme, candidatul independent la președinție a fost prezentat în mai multe articole de presă ca fiind un prorus declarat, unele considerându-l chiar reprezentantul intereselor Moscovei în România.
ControverseÎn ianuarie 2022, la scurt timp după ce a fost prezentat de AUR drept președinte de onoare al partidului, Călin Georgescu a publicat un clip pe Facebook în care spune că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”.
Ulterior, el a spus, într-o emisiune de televiziune, că ei „au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul şi, dacă nu spui adevărul, nu ai cum să fii lider. Istoria a fost mistificată şi sunt foarte mulţi oameni fabricaţi, iar puterea a fost luată pe bani în ultima perioadă, în ultimii 30 de ani. Sub acest aspect, referitor la întrebare, trebuie să păstrăm un echilibru. Au fost şi fapte bune şi fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru. Faţă de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră şi rămân în istoria noastră”.
Călin Georgescu a mai declarat că „Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea fiinţei umane”.
După aceste declarații, Parchetul General s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal pe numele lui Călin Georgescu.
De asemenea, co-preşedintele AUR, Claudiu Târziu, a anunțat că declaraţiile lui Călin Georgescu despre Ion Antonescu şi Corneliu Zelea Codreanu au afectat imaginea partidului, care "era deja încărcat simbolic cu o anumită poziţie" şi s-a delimitat de aceste afirmații.
Mareșalul Ion Antonescu a fost condamnat la moarte în 1946 de Tribunalul Poporului și, la scurt timp, executat. În 2008 Înalta Curte de Casație și Justiție a pus punct procedurilor legale prin care mareșalul ar fi putut fi reabilitat. Corneliu Zelea Codreanu a fost și el condamnat, oficial. Promovarea imaginii lor este, conform legilor în vigoare, pasibilă cu închisoarea până la 5 ani.
„Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”, se precizează la articolul 5 din Ordonanța de urgență 31/2002.
Lăudat în site-uri apropiate MoscoveiÎn iunie 2016, pe site-ul Sputnik.md a fost publicată o opinie laudativă la adresa lui Călin Georgescu, opinie semnată de Ilie Catrinoiu (vezi poza de mai sus).
Site-ul respectiv a fost trecut pe „lista neagră” a site-urilor care promovează propaganda și interesele Moscovei motiv pentru care a fost închis sau restricționat accesul după el, în funcție de zonă. Ilie Catrinoiu a fost pe lista participanților la București a lansării de carte, în 2017, a lui Alexandr Dughin.
Dughin este considerat un apropiat al lui Putin, fiind un militant înfocat al „euroasianismului”, respectiv al curentului filosofo-geopolitic conform căruia singura alternativă sănătoasă la „Vestul decandent” este regiunea formată din Federația Rusă, statele central-asiatice și China.
Averea lui Călin GeorgescuCălin Georgescu deține o casă și un teren în Brașov, o mașină din 2022, două depozite la bancă de 264.000 de euro.
Potrivit declarației sale de avere din 01.10.2024, Călin Georgescu a încasat ca la Universitatea din Pitești, Facultatea de Științe, un salariu anual în valoare de 72.000 de lei. Salariul anual al soției sale a fost de 24.000 de lei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: alegeri prezidentiale , vot , calin georgescu , sectii de votare , dex
Dată publicare: 25-11-2024 08:00